26.09.2011. / 11:27

Autor: Hina

Više ribe, manje moždanog udara

Omega-3 masne kiseline u ribi mogu smanjiti rizik od moždanog udara svojim pozitivnim djelovanjem na krvni tlak i kolesterol

Pixsell (ilustracija)Pixsell (ilustracija)Ljudi koji jedu ribu nekoliko puta tjedno izloženi su manjem riziku od moždanog udara u usporedbi s onima koji je jedu rijetko ili je uopće ne jedu, zaključili su švedski znanstvenici.

Omega-3 masne kiseline u ribi mogu smanjiti rizik od moždanog udara svojim pozitivnim djelovanjem na krvni tlak i kolesterol, napisali su Susanna Larsson i Nikola Orsini sa švedskog instituta Karolinska u stručnom časopisu Stroke.

Znanstvenici također ističu da vitamin D, selen i određeni proteini koji se mogu naći u ribi također mogu pomoći u smanjivanju rizika od moždanog udara.

Njihova analiza temelji se na 15 studija koje su provedene u SAD-u, Europi, Japanu i Kini, a u kojima se ispitivalo ljude koliko često jedu ribu, a zatim su praćeni u razdoblju između četiri i 30 godina kako bi se vidjelo tko će od njih doživjeti moždani udar.

Oko dva do tri obroka ribe tjedno je dovoljno kako bi se smanjio rizik od moždanog udara.

Analizom podataka je utvrđeno da su oni koji su jeli najviše ribe imali 12 posto manji rizik od onih koji su je imali u svojoj prehrani vrlo rijetko.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika