08.11.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

HAMEDAN

SMRTNA KAZNA ZBOG BEZBOŽNIŠTVA

SMRTNA KAZNA ZBOG BEZBOŽNIŠTVA

Islamski sud u zapadnom iranskom gradu Hamedanu na smrt je osudio jednog liberalnog sveučilišnog profesora zbog govora u kojem je kritizirao konzervativne islamske svećenike. Hashem Aghajari proglašen je krivim za bezbožništvo, odvajanje od Islama i vrijeđanje prvih islamskih imama, i to sve zbog ocjena koje je izrekao u jednom govoru u Hamedanu u kolovozu ove godine. On je nakon tog govora, u kojem je pozvao građane da “ne slučaju slijepo konzervativne imame”, uhićen, te strpan u tamošnji zatvor. Osim na smrtnu kaznu on je još osuđen na 74 udarca bičem, osam godina zatvora i desetgodišnju zabranu predavanja.
Njegov slučaj izazvao je veliko uzbuđenje u reformističkim iranskim krugovima, posebno među njegovim studentima na teheranskom sveučilištu, koji su čak organizirali zbog njega i javni prosvjed. Oni traže da mu presuda bude ukinuta, jer nije napravio ništa nezakonito time što je kritizirao konzervativne imame. Uz to, njegovi pristalice i poznanici zabrinuti su za njegovo zdravlje, jer u zatvoru živi u vrlo teškim uvjetima, a on je invalid iz rata s Irakom od 1980. do 1988. godine kada je izgubio nogu. Njegov odvjetnik ima 20 dana vremena da se žali višem sudu, a on je uvjeren da će viši sud ukinuti kaznu.

Vezane vijesti

"Islam nije dio Njemačke"

"Islam nije dio Njemačke"

Vodeći njemački konzervativni političar izjavio je u četvrtak da islam ne pripada Njemačkoj i tako izazvao napetosti na konferenciji o integraciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika