15.10.2011. / 19:10

Autor: Nacional.hr

Nasilje uslijed globalnih prosvjeda

Rim u plamenu

Prema većini procjena u Rimu se okupilo 100 tisuća ljudi, a dobar dio njih dovezao se danas sa stotinama autobusa iz svih dijelova Italije, prosvjedujući među ostalim protiv politike premijera Silvia Berlusconia

Screenshot: YoutubeScreenshot: Youtube

Jedna je osoba u kritičnom stanju, a nekoliko je ranjenih u nasilnim prosvjedima u Rimu, a prosvjednici koji sudjeluju u globalnome prosvjedu protiv divljeg kapitalizma nazvanome "15. O" zapalili su i jedan policijski kombi, javljaju u subotu navečer agencije, dodajući da "vječni grad" izgleda kao bojno polje.

Televizijske snimke pokazuju zapaljeni kombi, a vjeruje se da su policajci uspjeli izaći iz njega i pobjeći pred prosvjednicima koji su ga okružili i gađali kamenjem pa zapalili.

Prosvjednici su se u subotu skupili diljem svijeta i optužuju bankare i političare da su upropastili gospodarstva, ali samo je u Rimu dan gnjeva protiv divljeg kapitalizma zasad prerastao u nasilje.

U Rimu u demonstracijama sudjeluju deseci tisuća ljudi, a policija ih rastjeruje suzavcem i vodenim topovima. Talijani su nezadovoljni zbog velike nezapaoslenosti, političke paralize i vladinih mjera uštede 60 milijarda eura pomoću podizanja poreza i rasta troškova za zdravstvenu zaštitu.

Oko 18.30 sati kilometarska prosvjedna povorka stigla je do zadnje predviđene postaje, trga ispred Bazilike svetog Ivana Lateranskog, "majke svih crkava", na kojem i dalju traju sukobi. Deseci preplašenih turista sakrili se u crkvu. Agencija AFP javlja da trg izgleda kao bojno polje.

Prosvjedi nadahnuti pokretom Okupirajmo Wall Street u subotu su počeli u Novome Zelandu i proširili se tijekom dana na istok u Europu, a očekuje se da se vrate na izvorište u New York

Prosvjedi koincidiraju sa sastankom grupe G20 u Parizu, na kojem sudjeluju ministri financija i guverneri središnjih banaka vodećih sila.

Neki prosvjednici u Rimu, maskirani i s kacigama, pale aute, razbijaju izloge trgovina i banaka, a razbili su i urede ministarstva obrane. Na policiju koja ih odvraća vodenim topovima oni bacaju kamenje, boce i petarde. Prije dolaska povorke do lateranske bazilike najviše ne nereda bilo oko Koloseuma.

Dimne bombe zamaglile su pogled na more crvenih zastava i transparenata sa sloganima koji napadaju ekonomsku politiku koja, tvrde, prosvjednici, najviše šteti siromašnima.

Rimski gradonačelnik Gianni Alemanno naredio je zatvaranje svih javnih muzeja iz sigurnosnih razloga.

Prema većini procjena u Rimu se okupilo 100 tisuća ljudi, a dobar dio njih dovezao se danas sa stotinama autobusa iz svih dijelova Italije, prosvjedujući među ostalim protiv politike premijera Silvia Berlusconia, dan nakon što je preživio glasovanje o povjerenju. Agresivni prosvjednici pokušali su ući u Ministarstvo obrane, a jedna grupa zapalila je zastavu EU. Veliki broj pripadnika specijalne policije odgovorio je suzavcima i vodenim topovima.

Nekoliko tisuća prosvjednika u Londonu je okupiralo tamošnju burzu. Organizatori su htjeli da se kampira pred burzom, no u tome ih je onemogućila policija. Na prosvjedima je okupljenima govorio osnivač WikiLeaksa Julian Assange. Dvoje ljudi uhićeno je zbog napada na policajce.
U Dublinu su prosvjednici, njih nekoliko stotina, 'posjetili' područje hotela u kojem su smješteni inspektori trojke (EU-a, MMF-a i ECB-a), koji trenutno s irskom vladom pregovaraju o uvjetima financijske pomoći.

Vezane vijesti

Prosvjednici marširaju dalje

Prosvjednici marširaju dalje

Velika akcija njujorkške policije koja je započela rano jutros rezultirala je izbacivanjem prosvjednika pokreta Occupy Wall Street iz Zuccotti Parka… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 15.10.11. 19:29

Samo da je rušiti i paliti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika