21.10.2011. / 11:44

Autor: Igor Koruga

14. koncert iz ciklusa Bachovih skladbi za orgulje - Bach kao pedagog

Koncertom pod nazivom - Bach kao pedagog - mladi će orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić zagrebačkoj publici predstaviti izbor skladbi iz Bachovog orguljskog opusa nastalih smjerno, za pedagoške svrhe

U nedjelju, 23. listopada 2011., u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj 33 u Zagrebu, održat će se četrnaesti koncert u nizu onih posvećenih izvođenju integralnog opusa za orgulje Johanna Sebastiana Bacha. Koncertom pod nazivom - Bach kao pedagog - mladi će orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić zagrebačkoj publici predstaviti izbor skladbi iz Bachovog orguljskog opusa nastalih smjerno, za pedagoške svrhe.

O Bachovoj bogatoj pedagoškoj aktivnosti svjedoče mnogobrojni prijepisi orguljskih kompozicija čiji su autori bili sam Bach, članovi njegove obitelji, učenici i učenici njegovih učenika. Zahvaljujući njima, sačuvana je do danas glavnina orguljskog opusa u kojem se ističu mnoge zbirke skladbi s dvojakom pedagoškom namjenom - razvoju tehničkog virtuoziteta i svladavanju osnova kompozicije i improvizacije. Tako su učenici koji nisu dorasli tehničkim zahtjevima izabranih skladbi, još uvijek mogli profitirati, jer se radilo o primjerima uzorne kompozicijske vještine.

Na nedjeljnom će se repertoaru naći niz Preludija (BWV 568, 569, 943), Preludij i fuga u e-molu, BWV 533, skladbe koje, jednako kao i antologijska Pedalna vježba, BWV 598, i danas pronalaze mjesto u izobrazbi mladih orguljaša. Od djela nastalih u Weimaru bit će izveden i niz korala iz zbirke Orgelbüchlein, te Bachova transkripcija Koncerta u C-duru, BWV 595, skladbe vajmarskog grofa Johanna Ernsta kojega je Bach podučavao osnovama kompozicije. Njima će se pridružiti monumentalna Partita na koral ¨Sei gegrüsset, Jesu gütig¨, BWV 768, s čak 11 varijacija, te virtuozna Sonata u C-duru, BWV 529, iz zbirke od 6 triosonata za orgulje. Iste su napisane za najstarijeg sina Wilhelma Friedemanna, za čiju se glazbenu poduku Bach na poseban način brinuo još od najranijih dana, o čemu svjedoči i Klavirska knjižica za Wilhelma Friedemanna s mnogim kratkim skladbama koje su Bachu kasnije poslužile kao materijal za instruktivne zbirke poput Dvoglasnih i troglasnih invencija, te Dobro ugođenog klavira.

Ante Knešaurek i Pavao Mašić izmjenjivat će se za velikim orguljama Bazilike Srca Isusova, a koncert će početi u 20 sati. Dobrodošlica će i ovoga puta biti iskazana u obliku pažnje vrijednog slobodnog ulaza.

Vezane vijesti

Nakon ljetne stanke nastavlja se ciklus Bachovih koncerata

Nakon ljetne stanke nastavlja se ciklus Bachovih koncerata

Trinaesti koncert iz niza onih posvećenih izvođenju integralnog opusa za orgulje Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750), održat će se u nedjelju 18-og… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika