Objavljeno u Nacionalu br. 834, 2011-11-08

Autor: Ivan Pandžić

Zločin bez zastare i kazne

Stezanje obruča oko arhitekata glodanja Kamenskog

Kutle je opovrgnuo povezanost s Kamenskim. Policija misli drukčije. Ne samo da su s njim povezali tvrtke kod kojih se Kamensko zaduživalo, nego je u cijeli slučaj uključen i Ninoslav Pavić, suvlasnik medijske kuće EPH

Prošlog tjedna Državno odvjetništvo pozvalo je na davanje iskaza umiješane u uništavanje zagrebačke tekstilne tvornice Kamensko, a oni dokazi koje su dobili od policije pokazuju da stari model "fiktivno zaduži tvrtku kako bi propala, a onda postani vlasnik nekretnina na osnovi tog duga" i dalje izvrsno funkcionira. Iako je sadašnji model osuđenog tajkuna Miroslava Kutle malo sofisticiraniji. Kako je i sam priznao u intervjuima koje daje iz BiH: ima više iskustva. Usput, opovrgnuo je povezanost s Kamenskim. Policija misli drukčije na osnovi dokaza koje su našli i koje je prvi objavio Novi list. Ne samo da su s njim povezali tvrtke kod kojih se Kamensko zaduživalo, nego je u cijeli slučaj uključen i Ninoslav Pavić, suvlasnik medijske kuće EPH.

Njegova kupnja bezvrijedne tvrtke Dalta za 33,6 milijuna kuna samo dokazuje da iza tvrtki koje se bore za 127 milijuna kuna vrijednu zgradu Kamenskog stoji Kutle. Policijska rekonstrukcija je sljedeća: Antun Crlenjak, direktor Kamenskog i Kutlin suradnik, podiže vrijednost tvrtke Dalta kojoj je na čelu sa 120 tisuća na 24 milijuna kuna, s tri stranice studije o nasadima jabuka. Tvrtku po toj cijeni kupuje 13 poduzeća kojima su opet na čelu Kutlini suradnici iz prošlosti. Zatim se Dalta za 29,7 milijuna prodaje tvrtki Vilinske poljane, koja je i suvlasnik Kamenskog i opet se povezuje s Kutlom. Na kraju, Ninoslav Pavić Vilinskim poljanama isplaćuje 33,6 milijuna kuna za Daltu. Zašto bi iskusni poduzetnik toliko platio bezvrijednu tvrtku?

Pretpostavka je da Pavić vraća Kutli stari dug za osnivanje EPH. To je jedan krak priče, tek posredno vezan za Kamensko zbog prelijevanja novca. Drugi, izravno vezan za propast tvornice, jest da se pet tvrtki koje se povezuju s Kutlom, od kojih su neke sudjelovale i u operaciji s Pavićem, upisalo na osnovi dugova na nekretninu Kamenskog. Ukupni dug je 21 milijun kuna, a na osnovi njega će dobiti nekretninu od 127 milijuna. Direktor Kamenskog Antun Crlenjak je izbjegavao pokrenuti stečaj ranije, iako je tvrtka bila insolventna, jer nakon otvaranja stečaja nema više upisa zabilježbi. Detalji oko tijeka novca sada se još dodatno utvrđuju ispitivanjem u DORH-u. Izgledno je da će istraga biti pokrenuta, a zatim i podignuti optužnica. Malo zadovoljstvo za otpuštene radnice Kamenskog koje su, na žalost, posljednje u nizu na svojoj koži osjetile da su stari privatizacijski modeli i dan-danas živahni u Hrvatskoj. I nakon tisuća ranije uništenih tvrtki.

Vezane vijesti

Utamničenja zbog rasturanja Kamenskog?

Utamničenja zbog rasturanja Kamenskog?

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je istražni zatvor za bivše čelnike propale tekstilne tvrtke Kamensko Antuna Crlenjaka i Davora… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 08.11.11. 12:00

Eeee...da! Sjetimo se samo tog doba kad je divljala privatizacija u kojoj je uništeno na tisuće tvtki koje su radile, proizvodile, izvozile..u kojima su radnici za svoj rad dobivali plaće i uzdržavali svoje obitelji! I kad su počeli nastajati tajkuni i uspješni hrvatski poduzetnici. Sjetimo se tog doba kad je sve počelo, od kad je počeo živjeti Tuđmanov san o stvaranju Hrvatske sa nekolicinom bogatih obitelji ! Koji su danas još bogatiji i poduzetniji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika