09.11.2011. / 14:20

Autor: Nacional.hr

U meteoritima pronađeni sastavni dijelovi DNK

Znanstvenici su analizirali 12 meteorita bogatih ugljikom i u njima pronašli adenin i guanin, koji su sastavni dijelovi nukleobaza DNK

Ilustracija meteoritaIlustracija meteoritaIstraživanje NASA-e otkrilo je kako sastavni dijelovi DNK do Zemlje dolaze i u meteoritima, i to u mnogo većoj raznolikosti i količini nego što su to pokazala prijašnja istraživanja.

Znanstvenici su analizirali 12 meteorita bogatih ugljikom i u njima pronašli adenin i guanin, koji su sastavni dijelovi nukleobaza DNK. U dva meteorita također su po prvi put otkriveni tragovi tri molekule koje su povezane s nukleobazama koje se gotovo nikad ne koriste u biologiji. To je dokaz da te tvari nisu u meteorite dospjele na Zemlji, već su svemirskog podrijetla.

"Ako se asteroidi ponašaju kao kemijske 'tvornice' prebiotičkog materijala očekivalo bi se da proizvode različite varijante nukleobaza i ne samo biološke, zbog puno različitih sastojaka i uvjeta u svakom asteroidu", pojasnio je glavni istraživač Michael Callahan.

Kako bi se potvrdila teorija znanstvenici su analizirali osam kilograma težak komad leda s Antarktike, odakle je pokupljena većina meteorita za istraživanje. Uočeno je kako je količina nukleobaza u ledu mnogo manja od one u meteoritu, dok u ledu nije pronađena nijedna od spomenutih molekula. Ni u uzorku zemlje prikupljenom uz mjesto pada meteorita nisu pronađene te tvari.

Testiranja ukazuju na to kako kemijski elementi u asteroidima i kometima mogu proizvesti neke sastavne dijelove molekula, kao što su aminokiseline, koje proizvode proteine.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika