14.11.2011. / 07:27

Autor: Deutsche Welle

Mario Monti kao anti-Berlusconi

Mario Monti je od talijanskog predsjednika Napolitana u nedjelju navečer (13.11.) dobio zadatak da sastavi novu vladu. On je uvaženi i cijenjeni ekonomski stručnjak i političar i sušta suprotnost svom prethodniku.

Mario MontiMario MontiMario Monti nije član niti jedne stranke, smiren je i ima dobre manire. Njegov je nastup uvijek vrlo suveren, a odlično poznaje gospodarstvo i njegove zakone. O svom prethodniku i njegovim skandaloznim eskapadama poput "bunga bunga partya" Monti se najradije uopće ne izjašnjava. Kada ga se o tome nešto pita, on samo kaže: "To je imalo loše posljedice za zemlju, i to ne zbog toga što je naštetilo našem ugledu, već zato što je toliko okupiralo pažnju političara i građana da se oni nisu brinuli o manje spektakularnim stvarima. Nisu razmišljali što će biti s našom zemljom za 10 ili 20 godina i kako omogućiti ljudima da nađu posao".

Puno direktniji je 68-godišnji Monti kada govori o nepostojećoj koncepciji gospodarskog rasta Berlusconijeve vlade koja je odgovorna za krizu: "Mi nemamo novca jer se nije slijedila nikakva politika gospodarskog rasta. To je bila velika strateška greška". Od firmi koje ne posluju uspješno, nema puno poreznih prihoda, a porezi pune državnu blagajnu. Zbog toga, jasno je već dao do znanja Monti, nije moguće očekivati nikakva smanjenja poreza.

Vrlo fin i vrlo uporan

Monti je pohađao jezuitsku školu, studirao je ekonomiju u Milanu i na sveučilištu u Yaleu, a bio je i rektor milanskog Bocconi-Sveučilišta. 1994. je na nagovor upravo Berlusconija otišao u Europsku komisiju gdje je preuzeo mjesto povjerenika za unutrašnju trgovinu i zaštitu tržišnog natjecanja. Tu se pokazalo da je ovaj ekonomski stručnjak itekako u stanju svoje ciljeve i ostvariti.

Upravo je Monti bio taj koji je ukinuo duty-free-shopove na letovima unutar EU-a, i baš on se sukobio s moćnom automobilskom industrijom kako bi poboljšao konkurenciju unutar EU-a i time smanjio cijene novih vozila. Njemačke pokrajinske banke je prisilio da vrate subvencije koje su protivno propisima dobijale od strane države, a koncern Microsoft je prisilio da plati kaznu od 650 milijuna dolara i prestane povezivati svoj operacijski sustav Windows s različitim važnim kompjuterskim programima.

U jednom intervjuu je Monti opisao svoj susret sa šefom moćnog ruskog koncerna Gazprom i svoje pokušaje da mu objasni kako u Europi funkcionira tržišna utakmica. "Mi smo mu rekli da je kod nas samorazumljivo da i velika ruka kompanije, bilo državna bilo privatna, mora poštivati neka pravila ukoliko želi tu prodavati svoj plin", objašnjava Monti. "Objasnili smo mu da nije dopušteno nametanje ugovora partnerima koji su povezani s restrikcijama u odnosu na mogućnost djelovanja konkurencije. To je za njega bio kulturni šok, a za nas vrlo zanimljivo iskustvo", rekao je Monti.

Italija je odgovorna zemlja

2004. je Monti odbio ponudu Berlusconija da postane talijanski ministar gospodarstva i financija. A o aktualnoj situaciji kaže da "se Italija obavezno mora odgovorno ponašati, a ne širom Europe poticati sumnju da zemlja nije dovoljno ozbiljna."

Upravo ta osobina - ozbiljnost, zrelost - jedna je od najvažnijih koje se pripisuju i samom Montiju. Talijani od njega u svakom slučaju puno očekuju. Još prije njegovog proglašenja predsjednikom vlade, talijanski predsjednik države Napolitano je Maria Montija proglasio doživotnim senatorom - s namjerom da ojača njegov politički položaj. Nakon toga su na televiziji moderatori prepričavali vic: Napolitano se zabunio, zapravo je trebao Montija proglasiti doživotnim predsjednikom vlade.

Autori: Stefen Troendle / Zoran Arbutina

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Janša s Montijem o krizi eurozone pred summit EU-a

Janša s Montijem o krizi eurozone pred summit EU-a

Slovenski premijer Janez Janša razgovarao je u utorak prilikom radnog posjeta Italiji s talijanskim premijerom Mariom Montijem o naporima za rješenje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika