22.11.2011. / 14:02

Autor: Nacional.hr

Zagrebački učenički domovi brane pristup internetskim stranicama Zagreb Pridea

"Teško je sad procijeniti koliko dugo traje ta cenzura stranica koje u svom nazivu imaju riječi gay i lesbian, ali naša je pretpostavka da to traje već neko vrijeme", izjavila je Karla Horvat Crnogaj

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU nekim od zagrebačkih učeničkih domova zabranjen je pristup internetskim stranicama udruge Zagreb Pride, izvještava tportal.

Kad su učenici pokušali u browsere ukucavati adrese koje sadrže riječi gay, lesbian ili pokušali pristupiti stranicama Zagreb Pridea, na zaslonu kompjutera pojavilo im se prilično neobično upozorenje. "VAŽNO!!! U skladu s odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa o filtriranju sadržaja u okviru usluge pristupa internetu za osnovne i srednje škole, web stranica koju ste namjeravali posjetiti NIJE DOSTUPNA", pisalo je na kompjutoru.

Učenici su kontaktirali uredništvo portala www.queer.hr, kojem se pripadnici LGBT populacije često javljaju zbog problema vezanih uz LGBT tematiku. Karla Horvat-Crnogaj, glavna urednica portala, navodi kako je prva pritužba stigla iz jednog učeničkog doma, a naknadno su provjerili još četiri doma u kojima učenici imaju pristup domskom internetu i utvrdili kako se i tamo pojavljuje upozorenje.

"Teško je sad procijeniti koliko dugo traje ta cenzura stranica koje u svom nazivu imaju riječi gay i lesbian, ali naša je pretpostavka da to traje već neko vrijeme. Očito je u jednom trenutku to uvedeno i po inerciji stvari je ostalo. Ono što je nevjerojatno je da je zabranjen i pristup stranicama Zagreb Pridea, u čijem se nazivu uopće ne spominju riječi koje ministarstvo smatra spornima, te stranicama lezbijske udruge Kontra, koja također u svom nazivu nema nijednu od tih cenzuriranih riječi", izjavila je Karla Horvat Crnogaj.

Vezane vijesti

'Od danas više nema šutnje'

'Od danas više nema šutnje'

Posvećen pravu na obitelj istospolnih parova, 11. Zagreb Pride pripadnika rodnih manjina završio je večeras koncertom na Zrinjevcu i protekao je bez… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 22.11.11. 23:27

U poplavi kojekakvih sadržaja malo cenzure je dobro došlo. Ne samo za klince već i odrasle.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika