30.11.2011. / 12:55

Autor: Nacional.hr

Stanje nije tako kritično

Italija može sama spasiti euro

"Situacija u kojoj se nalazi Italija u potpunosti je drugačija od one u kojoj je Grčka. Grčkoj bi bilo bolje da napusti euro, devaluira novu valutu i proglasi nemogućnost plaćanja dugova. Italija bi, s druge strane, trebala stalno isticati kako njena situacija nije nimalo nalik grčkoj te kako će njeni političari izvući državu iz duga", ističe Feldstein

Italija može i bez državne pomoći (Ilustracija: Sabina Rešić)Italija može i bez državne pomoći (Ilustracija: Sabina Rešić)Profesor ekonomije na Harvardu i bivši ekonomski savjetnik američkog predsjednika Regana, Martin Feldstein objavio je svoj pogled na situaciju u eurozoni. U tekstu koji je objavljen u Financial Timesu, Feldstein ističe kako bi se europska zajednička valuta uskoro mogla "srušiti" iako za to nema nekog realnog razloga.

"Sve ovisi o Italiji, jer financijska tržišta strahuju da bi ona mogla postati insolventna", ističe Feldsten i dodaje kako bi se to moglo dogoditi ukoliko Italija bude prisiljena plaćati sve veće kamate na kredite. To će dovesti do brzog povećanja talijanskog vanjskog duga koji će biti sve teže servisirati. Na kraju će doći do toga da će financijske institucije odbiti daljnje zajmove Italiji u kom trenutku će ona morati napustiti eurozonu, a za sobom će vjerojatno povući i Francusku.

"No, to se ne mora dogoditi. Italija može spasiti i svoju gospodarsku suverenost i euro ukoliko povuče odlučne i brze poteze kako bi uvjerila financijska tržišta da će uravnotežiti svoj proračun i povećati stopu ekonomskog rasta. Ukoliko uspije tržište uvjeriti da nije na rubu propasti kamate bi mogle početi padati", naglašava Feldstein.

Ističe i kako je Italija u savršenom položaju da povuče upravo te odlučne poteze - što zbog promjene vlade koja se čini odlučnijom od one Silvija Berlusconija, što zbog pozitivnog gospodarskog rasta.

"Situacija u kojoj se nalazi Italija u potpunosti je drugačija od one u kojoj je Grčka. Grčkoj bi bilo bolje da napusti euro, devaluira novu valutu i proglasi nemogućnost plaćanja dugova. Italija bi, s druge strane, trebala stalno isticati kako njena situacija nije nimalo nalik grčkoj te kako će njeni političari izvući državu iz duga", ističe Feldstein.

Dodaje kako Rimu ne treba pomoć ni Berlina, ni Bruxellesa ni Washingtona. Bilo kakva vanjska pomoć u ovom bi trenutku samo oslabila Italiju.

Feldstein na kraju ističe kako Italiji ne trebaju ni euroobveznice, ni Europski fond za stabilnost ni kredit MMF-a.

"Ukoliko Italija odmah reagira i stvori uvjete za rast proračuna i gospodarstva, njen dug bi mogao postati održiv. No, nestrpljenje i skepsa financijskih tržišta mogli bi dovesti do dublje financijske krize prije no što Italija uspije povući odlučne poteze", zaključuje Feldstein.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika