Objavljeno u Nacionalu br. 839, 2011-12-13

Autor: Srećko Jurdana

Sanader u pritvoru nije više potreban HDZ-u

Sanader u pritvoru za HDZ nije bio mnogo više od propagandnog sredstva u borbi za vlast; na njegovu primjeru dokazivali su publici da se bore protiv korupcije. Nakon izgubljenih izbora, njegov

HDZ se danas brzo i uspješno transformirao u pedalj muža, lakat brade, što se može precizno detektirati na novome buđenju goropadi kod dužnosnika Vladimira Šeksa. Nakon izbora zloslutno je izjavio u novinama kako će "Kukuriku koaliciji prirediti pakao u sabornici", pojačavajući prijetnju dramatičnom porukom da će "HDZ biti takva udarna oporba da će koalicija pod njom drhtati". Odjeknulo je to lupanje dežmekastim prstima po stolu, nema sumnje. Već sad se scena trese od HDZ-ove - rekao bi Zane Grey - grmljavine stada. Ne znaju što bi sa sobom, doduše, i koga bi u novim okolnostima proglasili vođom pokreta, ali pouzdano znaju da će u Saboru biti "tri puta udarni", kao što se nekad pjevalo na radnoj akciji.


Igra sjena oko Remetinca
Aktualna igra sjena oko Sanadera i Remetinca mogla bi se možda shvatiti i kao instantan odraz Šeksovih prijetnji novoj vlasti u formiranju. Već dva dana nakon izbora Ustavni sud objavio je odluku o puštanju gospodina Sanadera iz pritvora, dokazujući da njegova poslovična sporost ne mora biti konstanta, i da je u stanju - ako to poželi - na određene situacije reagirati brzinom Formule jedan. Kad je o pravosudnom miljeu riječ, odluku su s agresivnim simpatijama dočekali jedino Sanaderovi odvjetnici. Niže sudske instance nisu pokazale posebnu agilnost u njezinoj provedbi, naslućujući možda da se u pozadini skriva nekakva suptilna politička manipulacija. Poznata je stvar, uostalom, da Ustavni sud primarno djeluje kao odraz političke moći u državi. Sanader u pritvoru za HDZ nije bio mnogo više od propagandnog sredstva u borbi za vlast; na njegovu primjeru dokazivali su publici da se bore protiv korupcije. Nakon izgubljenih izbora, njegov produljeni boravak iza rešetaka za HDZ postaje ne samo pragmatički besmislen nego i juridički kontraproduktivan.


Državno odvjetništvo involviralo je HDZ u prošireni slučaj Sanader kao suokrivljenika i dovelo ga u izravnu istražnu vezu s glavnim protagonistom optužbe. Ironijom sudbine, ili zbog sljepoće pravde, i "borci protiv korupcije" i glavni "objekt borbe protiv korupcije", za određene stvari odgovarat će zajednički. Usporedo, dakle, s gubitkom propagandno-političke zanimljivosti - jer HDZ je uvjerljivo izgubio izbore, iako se nadao da će mu narod značajnije honorirati procesuiranje bivšeg vođe i premijera - Sanader se za stranku pretvorio u neku vrstu pravne opasnosti. Od njegova daljnjeg zadržavanja u pritvoru - poželjnoga scenarija uoči izbora - poželjniji scenarij nakon izbora za HDZ je postalo njegovo oslobađanje. Time bi se - po već uočenim obrascima - otvorila mogućnost za otezanje i relativizaciju cjelokupnoga procesa, potaknuli birokratski zamor materijala, medijsko zasićenje i manipulacije, ciljano kombiniranje teorija pro et contra do stupnja kad dokazi postaju magloviti, politika nemotivirana i javnost nezainteresirana.

Sanader je nedvojbeno bježao
Odlukom o oslobađanju Sanadera časni Ustavni sud otpjevao je možda svoj labuđi pjev novoj vlasti. Formalno promatrano, za tu odluku teško se može pronaći čvršće utemeljenje, u prvome redu s obzirom na činjenicu da je gospodin Sanader uhvaćen u bijegu u inozemstvu. Hitro se evakuirao iz domovine nakon policijske dojave da mu se sprema uhićenje; spoznavši da mu je Amerika suspendirala ulaznu vizu, tumarao je Austrijom gore-dolje dok nije naletio na policijsku zasjedu, i tada je - nakon razdoblja kalkuliranja - počeo prodavati tezu kako je zapravo jurio natrag u Hrvatsku, da provjeri kod istražnog suca što se to oko njega zbiva, a možda i zbog estetičke zainteresiranosti za unutarnji dekor Remetinca. Kristalno jasnu činjenicu da je Sanader bježao Ustavni sud eliminirao je kao otežavajuću okolnost u odluci o oslobađanju, a nije se opterećivao ni podatkom da se protiv gospodina Sanadera i suradnika vodi ne jedna, nego cijeli splet istraga zbog pljački obilježenih astronomskim ciframa.

Provokacija u interregnumu
Puštanje Sanadera iz pritvora može se u političkoj perspektivi doživjeti kao konstruiranje olakotne okolnosti za HDZ u cijelosti. Ono je i svojevrsan gauntlet, provokacija, ili oblik provjere nove vlasti na planu ponašanja prema naslijeđenim aferama i načina na koji se namjerava postaviti u pravosuđu kao takvom. Uz dovoljno buke, adekvatan timing (razdoblje interregnuma) i povoljan raspored pravosudnih silnica, bivši premijer može se, kako vidimo, izvući iz pritvora uz jamčevinu nad čijom se visinom snebivaju pojedini mediji, no koja je zapravo beznačajna u odnosu na opljačkane svote koje se navode u optužnicama. Na drugoj strani, odluka o oslobađanju gospodina Sanadera korespondira s benevolentnim obrascima kakvi su za hrvatsko pravosuđe tipični. Sanader je optužen zbog potkradanja države, što je nesumnjivo bitno otežalo život mnogim građanima, ali on - zorno rečeno - nikoga nije ubio. Može se - u danom kontekstu - postaviti pitanje zašto bi u pritvoru ad infinitum morao čamiti jedan osumnjičeni kradljivac, pa makar i hipotetski kradljivac stoljeća, ako se iz pritvora u pravilu nakon mjesec dana puštaju neusporedivo brutalniji psihotipovi.
Višestruki izazivači teških prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama - Tomislav Horvatinčić i mnogi drugi - na slobodi čekaju suđenja za koja se ne zna kad će uslijediti (uz provjerenu mogućnost da neki korumpirani sudac slučaj dovede u fazu zastare). Bezobzirni ubojica u prometu, višestruki ponavljač kaznenih djela, dobio je za Sanaderova mandata praktično oslobađajuću presudu, dok je Sanader od njegova oca dobio BMW. Kad je već u Hrvatskoj takva praksa na snazi, nema razloga ni da gospodin Sanader bude tretiran kao

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 17.12.11. 05:44

Nezna HDZ shto sa sobom ?????
...............................................
Znali su do sad
.................................................
A vi si svi skup dumajte
............................................
Shto onda tek ostali znaju ?????


registracija
22/3/11

vferari, 18.12.11. 13:21

Očito da ni iz ovog poraza nisu naučili ništa,nisu shvatili da su izgubili izbore upravo zbo ovakvog ponašanja bahatosti, nesposobnosti rukovodatva laži,pa oni i sad ubjeđuju naciju kako su pobjedili samo im Josipović neda mandat,lopovluk, krađa korupcija dolazi na drugo mjesto.Konačno bi trebali shvatiti da kao pokret više nemaju šanse a transformirati se u modernu desnu stranku je nemoguće sa kadrovimaKosor,Šeks.Hbrang, Milinović Jsrnjak.Matković Sumrak i t.d.U koliko nemaju boljih čeka ih još veći potop.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika