20.12.2011. / 12:00

Autor: Hina

Radije losion za samotamnjenje nego izlaganje suncu

Ukupno 40 posto žena koje koriste losione i gelove za samotamnjenje, smanjilo je duljiinu boravka na plažama i odlaske u solarije, ustanovili su američki znanstvenici, dodajući kako je njihov cilj podsjećati na opasnosti koje donosi pretjerano izlaganje ultraljubičastim sunčevim zrakama.

Solariji mogu biti opasni po zdravljeSolariji mogu biti opasni po zdravljeUkupno 40 posto žena koje koriste losione i gelove za samotamnjenje, smanjilo je duljiinu boravka na plažama i odlaske u solarije, ustanovili su američki znanstvenici, dodajući kako je njihov cilj podsjećati na opasnosti koje donosi pretjerano izlaganje ultraljubičastim sunčevim zrakama.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Archives of Dermatology, znače da bi navedeni proizvodi mogli potaknuti žene da se manje izlažu opasnom ultraljubičastom zračenju, u kojemu nerijetko znaju pretjerati, a izlaganje je povezano s visokim rizikom od oboljenja poput karcinoma kože, melanoma i tomu slično.

"Vaša prirodna boja kože odgovara podneblju u kojemu ste rođeni, a ukoliko želite potamnjeti, posegnite za bojom iz bočice", savjetuje dermatologinja sa Sveučilišta Emory u Atlanti, Suephy Chen, koja je sa suradnicima radila na istraživanju.

"Samotamnjenje iz bočice iznimno je sigurno, bez sumnje sigurnije od izlaganja umjetnome suncu u solarijima ili pretjeranom izlaganju ultraljubičastim zrakama u prirodi," istaknula je Chen.

Američki državni Institut za karcinom raspolaže podatkom prema kojemu je tijekom 2010. zabilježeno više od milijun novih slučajeva nemelanomskih oblika karcinoma kože, od kojih je 1000 imalo smrtni ishod. Tijekom 2011. stručnjaci predviđaju oko 70.000 novih slučajeva i oko 9000 umrlih od posljedica karcinoma kože.

Vezane vijesti

Solarij povećava rizik i od bazocelularnog raka kože

Solarij povećava rizik i od bazocelularnog raka kože

Solariji, koji su već povezani s povećanim rizikom razvoja najopasnijeg raka kože - melanoma, povezani su i s učestalijom pojavom najčešćeg raka kože… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika