06.02.2012. / 13:48

Autor: Totalsport

Alberto Contador dobio suspenziju od dvije godine

Oduzeta mu je tako pobjeda na Tour de Franceu 2010. godine, kao i ona na Giro d'Italiji 2011. godine

Alberto ContadorAlberto ContadorAlberto Contador, 29-godišnji španjolski biciklist i najbolji biciklist posljednjih pet godina, je kriv! Tako je odlučio Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS), koji stoluje u švicarskoj Lausannei.

Dugo je trajala rasprava o njegovoj krivnji ili nevinosti. Slučaj je odlazio s jedne adrese na drugu, a na kraju se s Contadorom pozabavio CAS koji je donio odluku o dvogodišnjoj suspenziji. Time su Španjolcu izbrisani svi rezultati u proteklih godinu i po dana. Oduzeta mu je tako pobjeda na Tour de Franceu 2010. godine, kao i ona na Giro d'Italiji 2011. godine. Inače, Contador je tek drugi biciklist u povijesti (nakon Amerikanca Floyda Landisa) koji je izgubio zarađenu titulu na Touru zbog kasnijeg doping-skandala.

Cijeli slučaj je, dakle, pokrenut nakon Toura 2010. godine. A i B krvni uzorci su pokazali da je Contador koristio nedozvoljeno sredstvo - klenbuterol. Contador se branio da ga je unio u sebe i ne znajući, što je moguće pokazivala i mala količina te nedozvoljene supstance u njegovom tijelu.

Prvotno su Međunarodna antidopinška agencija (WADA) i Međunarodna biciklistička federacija (UCI) tražili Contadorovu suspenziju, ali su iz njegova matičnoga, Španjolskog biciklističkog saveza, Contadora odriješili krivnje. Slučaj je tako morao otići sve do Međunarodnog suda za sportsku arbitražu, a oni su u utorak objavili da je Španjolac kriv i da kazna iznosi dvije godine.

Contadoru tako ostaju prethodni naslovi na Touru (2007. i 2009.), na Giru (2008.) i Vuelti (2008.).

Vezane vijesti

Tour de Suisse: Kišerlovski 13-ti

Tour de Suisse: Kišerlovski 13-ti

Robert Kišerlovski osvojio je ukupno 13. mjesto na kraju utrke Tour de Suisse, koja najboljim biciklistima svijeta služi kao generalna proba za Tour… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika