05.03.2012. / 10:27

Autor: Nacional.hr

Končar radi generatore za osam hidroelektrana u Finskoj

Končar - Generatori i motori trenutno imaju, u raznim fazama realizacije, ugovore za osam hidroelektrana u Finskoj ukupne vrijednosti oko 15 milijuna eura što tu zemlju svrstava među najznačajnije u koje Končar izvozi

HE ImatraHE ImatraKončar - Generatori i motori sklopio je ugovor za izradu i isporuku dva generatora snage 34 MVA za jednu od najznačajnijih i najvećih hidroelektrana u Finskoj - Imatra. Kupac je tvrtka Fortum Power and Heat Oy - vodeća finska tvrtka u energetskom sektoru koja ima objekte i u susjednim zemljama. Ovo je osmi ugovor za obnovu hidroelektrana s tvrtkom Fortum (tri u Švedskoj i pet u Finskoj) te dvanaesta hidrolektrana u Finskoj od 2003. godine. Končar - Generatori i motori trenutno imaju, u raznim fazama realizacije, ugovore za osam hidroelektrana u Finskoj ukupne vrijednosti oko 15 milijuna eura što tu zemlju svrstava među najznačajnije u koje Končar izvozi.

Ovaj ugovor samo je nastavak uspješnog poslovanja grupe Končar koja je u prošloj godini ostvarila odličan financijski rezultat. Nekonsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga u 2011. iznose 2.851,7 milijuna kuna, dok je dobit nakon oporezivanja 184 milijuna kuna i u tom smislu je 2011. dosad najuspješnija poslovna godina Grupe Končar. U prošloj godini, usprkos svim teškoćama, povećan je i ukupan broj zaposlenih.

„Izvoz čini 55 posto ukupnih prihoda" pojašnjava Darinko Bago, predsjednik Uprave KončarA te dodaje kako je izvoz na razini 2010. godine dok su najvažnija tržišta u 2011. bila Njemačka, BiH, Nigerija, Švedska, Albanija, Cipar, Finska, Slovenija i Kostarika, a ukupno je Končar u 2011. izvezao svoje proizvode u godini u 65 zemalja.

„Stanje ugovorenih poslova na kraju 2011. za šest je posto više od stanja na početku godine. Osim toga, važno je napomenuti da smo u 2011. godini investirali 233,5 milijuna kuna, a kao rezultat tih ulaganja naša dugotrajna imovina povećana za 112,3 milijuna kuna. Najveći dio tih sredstava utrošeno je za izgradnju vjetroelektrane Pometeno brdo, za razvoj visokonaponskog prekidača, izgradnju visokonaponskog laboratorija za ispitivanje srednjih energetskih transformatora do 100 MVA i 170 kV u društvu Končar - Distributivni i specijalni transformatori", zaključio je Bago.

Vezane vijesti

Hrvatska i Republika Srpska dogovaraju energetske projekte?

Hrvatska i Republika Srpska dogovaraju energetske projekte?

Ministar gospodarstva Radimir Čačić mnogo je vjere uložio u razvoj energetskog sektora u Hrvatskoj i njegov 'bum' u sljedećih godinu dana. Najavio je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika