05.03.2012. / 13:46

Autor: Hina

Spaladium Arena i dalje zatvorena

Zbog neplaćenog računa za struju i blokiranog računa splitska Spaladium Arena i danas je zatvorena.

Spaladium ArenaSpaladium ArenaZbog neplaćenog računa za struju i blokiranog računa splitska Spaladium Arena i danas je zatvorena.

Po riječima direktora Arene Srđana Žižaka većinskom vlasniku Spaladium Arene, privatnoj tvrtki Sportski grad TPM (Tvrtka posebnih namjena) krajem prošlog tjedna blokiran je račun zato što nije plaćen dug od 125 tisuća kuna za potrošenu električnu energiju u protekla tri mjeseca, zbog čega je najvećoj splitskoj dvorani isključena struja.

Kulminacija je to agonije nikad dovršenog velebnog objekta koji su zajednički za svjetsko rukometno prvenstvo gradili u javno-privatnom partnerstvu Grad Split i Vlada RH s konzorcijem koji čine Konstruktor, IGH i Dalekovod.

'Banka koja je pratila izgradnju Spaladium Arene blokirala nam je račun. Nismo u mogućnosti podmirivati svoje obveze prema dobavljačima, pa tako ni prema HEP-u zbog čega nam je isključena struja", kaže Žižak. Podsjeća kako je tvrtku Sportski grad, u kojoj je 14 zaposlenika, utemeljio konzorcij tvrtki Konstruktor, IGH i Dalekovod, a koji je ugovorom o javno-privatnom partnerstvu s Gradom Splitom i vladom gradio ovu sportsku dvoranu u Splitu kako bi se u njoj mogle igrati utakmice svjetskog rukometnog prvenstva koje je u Hrvatskoj održano 2009. godine.

„Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu Grad Split i vlada plaćaju zakupninu Spaladium Arene i u protekle tri godine ukupno su nam platili 67 milijuna kuna tako što su Split i vlada platili po 29 milijuna kuna, a preostalih devet milijuna je kompenzirano našim plaćanjem komunalnih troškova koji mjesečno iznose oko 230.000 kuna“, objasnio je Žižak.

Po Žižakovim tvrdnjama Gradu Splitu je prije gradnje Spaladium Arene plaćeno 53 milijuna kuna komunalnih doprinosa, a to, po njemu, znači da bi eventualnim raskidom ugovora o javno-privatnom partnerstvu Splitu ostala zarada od tog doprinosa jer je do sada za zakupninu Spaladim Arene platio 29 milijuna kuna.

„Nameće se potreba za zajedničkim sastankom predstavnika Grada Splita, vlade i konzorcija na kojem bi se razmotrili modeli za prevladavanje poteškoća glede Spaladium Arene“, smatra Žižak.

Naglasio je kako treba učiniti napore za spašavanje aktivnosti u Spaladium Areni jer je u protekle tri godine razne događaje u njoj posjetilo čak 580.000 gledatelja.

Žižak napominje da je otkazan koncert poznatog gitarističkog sastava Kings of Strings koji je bio planiran za 22. ožujka ove godine, a o održavanju koncerta skupine Hari Mata Hari planiranog za 16. ožujka još se pregovara. „Koncert Kings of Stringsa je otkazan jer njegov promotor ne želi riskirati zbog neizvjesnosti oko električne struje, kaže Žižak.

Vezane vijesti

Kerum otkrio misterij predsjednikove popularnosti

Kerum otkrio misterij predsjednikove popularnosti

Ivo Josipović sastao se s Željkom Kerumom i obišao gradilište Zapadna obala u Splitu pred njegovim hotelom Marjan. Na privatnom sastanku… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 06.03.12. 10:05

Genijalno, zar ne. Kako očekivati da dvorana koja služi za trošenje viška novca uspije u kriznim vremenima. Čisti perpetum mobile. reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika