Objavljeno u Nacionalu br. 467, 2004-10-26

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Smrt "Maje" željno se iščekuje

Andrija Hebrang bio u Irskoj u posjetu irskom kralju i kraljici

Ivan StarčevićIvan StarčevićMAJA
Srijeda, HRT 1, 13.20
kaktus

Razgovarajući s dvije udovice (djevojkom pokojnog Pave Urbana, kojem gradonačelnica Dubravka Šujica još duguje spomen-ploču na mjestu pogibije i ženom g. Kajfeža) nadripsihologinja Vučić držala se kao da je njoj netko umro, ali ni to joj nije bilo dovoljno afektirano, pa je na kraju emisije opet osjetila potrebu da ustane, ode i među nekim šibljem snimi svoj švindlerski savjet, stručan koliko već može biti savjet apsolventice psihologije. Počujmo: «Svaka smrt je prerana i izaziva tugu, zato se okružite dragim ljudima i dopustite im da vam budu prijatelji». No pustimo mi sad nedužnu djevojku Vučić i ovako se obratimo HRT-u: Krajnji je čas za smrt ove emisije i veliko veselje svih dragih ljudi. Dopustite im, draga Televizijo, da vam budu prijatelji.

Nedužno lice HRT urednice Mirjane Lovrić čita prvu vijest: «Hrvatska polako postaje sve korumpiranija». Da smo i najveća sumnjala, povjerovali bismo kad nam to kaže ona koja to zna iz prve rukeVIJESTI
Srijeda, HRT 1, 14.00
kaktus

Nedužno lice HRT urednice (Mirjane Lovrić) čita prvu vijest: «Hrvatska polako postaje sve korumpiranija». Da smo i najveća sumnjala, povjerovali bismo kad nam to kaže ona koja to zna iz prve ruke. Pozdrav iz Rovinja.

POLA URE KULTURE
Četvrtak, HRT 1, 21. 20
Kaktus

U slavu najnovijeg tjedna korupcije i kriminala čestita urednica ovog blaziranog smeća od emisije nekim je čudom ispod imena i prezimena svojeg suradnika za knjige i književnost opet zaboravila napisati njegovo zanimanje. Što je on? Bilo bi kulturno ispod njegova imena i prezimena napisati bilo što, kao što se obično i napiše. Čovjek bez zanimanja već je nekoliko puta govorio o raznim novim nam knjigama, uvijek potpisan samo imenom i prezimenom. Tu malu slatku tradiciju valjalo je ovaj put prekinuti, jer je čovo zaposlen kao glasnogovornik u velikoj zagrebačkoj izdavačkoj firmi, ali to je samo jedan razlog. Drugi je da je govorio o knjizi koju je izdala njegova firma. Treći i najmanje zanimljiv razlog je da je govornik jako hvalio knjigu. Sve u svemu dogodilo se ono što se u ovoj emisiji stalno događa: gledateljima se primitivno i lopovski laže, jer laž nad lažima je sakriti malu stvar da je hvalitelj knjige namještenik poduzeća koje ju je na svijet dalo i izdalo.
I tko onda kaže da se zločin ne isplati? Dok je bila urednica samo jedne emisije, Čestita Kamenski je na prvo mjesto, prema podacima nakladnikove kćeri, gurala nakladnikovu najprodavaniju knjigu. To je bio toliko čist posao da je ćerkici dano konspirativno ime: Ana Hanak. Kad je Nacional u prosincu prije dvije godine pisao o tome, Čestita nas je napala da ne poštujemo Božić i zadržala pseudonim «Ana Hanak» do dana današnjeg u čestitoj Hrvatskoj. Nagrada je morala stići. Urednica i voditeljica te i takve emisije ove je godine gospodnje, s promjenom vlasti na n-tim slobodnim i demokratskim izborima, odmah postala urednica svih kulturnih emisija na HRT-u. Ne bi bilo lijepo da njeno imenovanje pripišemo jedino izbornoj pobjedi stranke poštenjaka. Bilo bi to ružno i prema stranci i prema našoj novoj urednici Programa za kulturu (ili kako se to već zove) naše kulturne Televizije u kulturnoj zemlji. Ipak je za sve to daleko najzaslužnija velika Hrvatska televizija. Njena je to velika emisija i njena velika urednica, a naših je tek ciglih 59 kuna koje mjesečno prilažemo.

VEČERAS S JOŠKOM LOKASOM
Četvrtak, HRT 2, 21.41
Kaktus

Vjerovali ili ne, glavni gost je bio HRT-ov voditelj HRT-ove emisije «Nedjeljom u dva» Aleksandar Stanković. Nećemo se sada upuštati u sve depresivne detalje ove tužne dobrosusjedske zabave, jer očekujemo nove goste. Za idući četvrtak najavljena je djevojka Vučić.

DNEVNIK
Subota, HRT 1, 19.30
kaktus

Novinarka Sunčica Findak, u tijesnoj suradnji s ministrom prosvjete koji se naglo prestao pojavljivati u vlastitoj tae kwon do reklami, najavljuje pomor u Zavodu za školstvo. Tamo rade 84 savjetnika, a «za više od 50% njih» sumnja se da nameću svoje udžbenike nastavnicima. Čine to tako što nastavnicima koji ne rabe njihove knjige daju loše radne ocjene. To je već godinama javna tajna, ističe pravdoljubiva gđa Findak i na kraju poručuje: Normalno je da savjetnici pišu udžbenike, ali ne i da ocjenjuju rad nastavnika.
Čudno je da jedna, kad je o etici riječ, toliko senzibilizirana osoba, kao što je novinarka Findak, već godinama nosi breme jedne tako teške tajne i čuva je samo za sebe. Možda joj je u tome pomogao mali trening, jer svojedobno je gđa Findak mjesecima sama sebi tajila ono što su svi znali i u novinama pročitali: doministar Dorešić lažno se predstavlja kao magistar. Ona ga je jedina oslovljavala s «gospodine magistre», ali to je bilo u doba prve vladavine HDZ-a i sigurno je to morala. Ne bi se ona inače dala korumpirati tek tako.

24 SATA
Nedjelja, Nova TV, 19.00
kaktus

Javlja nam se da je ministar vanjskih posala dobio «upalu čira na dvanaestercu» i da je u bolnici. Sve u svemu nikavo čudo, jer njegov je posao vrlo stresan i potresan, a vjerojatno ga je iznutra dodatno žderalo to što je utajio porez na prihod od iznajmljivanja vlastite kuće. Sad kad ste se sjetili imena glavnog junaka ove hitro zataškane afere, evo čovjeka čije ime nećete pogoditi dok vam ga ne kažem. U nekakvoj vijesti o zdravstvu visoki tip s brkovima javnosti povjerava svoja najnovija iskustva nadmoćno i pomalo podrugljivo, kako on to već zna, jer on je ministar, Andrija Hebrang, pa kaže: «Bio sam nedavno u Irskoj, u Dublinu». Svi osim novinara naših televizija, dakle: svi gledatelji, dopunili bi ovu rečenicu ovako: «A kad tamo kraljica, dobro, kralj». Taj tip je nedavno htio uređivati Dnevnik sam, telefonom, iz svojega stančića i pritom je tvrdio da Irska ima kraljicu, dobro, kralja, dobro, kad već gnjavite: republiku. Takve se stvari ne zaboravljaju. Stoga njegovo povijesno putovanje u Irsku, o kojem on sada nekažnjeno izvještava našu pospanu republiku, sigurno nije poduzeto da bi ministar nešto naučio o irskom zdravstvenom sustavu, jer HDZ zna sve o Irskoj i stalno nam je nabija na nos. Hebrang je tamo otišao da bi svojim očima vidio irskog kralja. Tek sad će ovi u Dnevniku vidjeti svojeg boga.

TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ
Nedjelja, HRT 1, 20.10 i 21.10
Četiri kaktusa

Ne zna se što je dragoj Rvackoj televiziji bolje uspjelo: onaj skandal u četvrtak, kad je nakon pukih dvadesetak minuta prekinula prikazivanje «Milijunaša» (toliko dugo im je trebalo da shvate kako puštaju krivu kazetu) ili je ljepši ovaj večerašnji dvostruki dar od kojeg će se čak i mazohistima podrigivati kao da su se prejeli nenarezane tirolske. Emisiju koju su svojom prizemnošću upropastila ona dvojica koja kao sve znaju i sve kao razumiju (Tarik Filipović i Mirko Miočić) sad su preuzele neke nadnaravne sile.

Vezane vijesti

Tarik Filipović: Najviše volim trošiti novac na svoju ženu

Tarik Filipović: Najviše volim trošiti novac na svoju ženu

“Voditi kviz još uvijek mi je veliki izazov i nadam se da publika to osjeti. Osim toga mi je i veliko veselje jer ta voditeljska forma zadovoljava… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika