10.04.2012. / 11:25

Autor: Hina

Šarović:

Hrvatska ne može zadržati postojeći režim s BiH

"Oslobođenje" konstatira kako je Hrvatska zbog najave ulaska u EU ušla u svojevrsnu diplomatsku ofenzivu čiji je cilj zadržati privilegije odnosno mogućnost bescarinskog izvoza svojih roba koje proistječu iz sporazuma o slobodnoj trgovini potpisanog među članicama CEFTA-e

IlustracijaIlustracijaMinistar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je kako nakon 1. srpnja 2013. godine kada Hrvatska postane punopravnom članicom Europske unije ona neće moći zadržati postojeći bescarinski model trgovine s BiH.

"Bez obzira na to što ćemo biti izloženi određenom pritisku mi imamo pravo i legitimni interes u pregovorima štititi domaće tržište i domaću proizvodnju jer postojeće stanje ekonomije zemlje ne dopušta daljnju liberalizaciju tržišta od one koja je dogovorena Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SAA)", izjavio je Šarović kako ga u utorak citira sarajevsko "Oslobođenje".

Potvrdio je kako se u predstojećem razdoblju upravo zbog ulaska Hrvatske u EU mogu očekivati pregovori sa Unijom o dodatnim trgovinskim protokolima no na njima, kako ističe Šarović, "BiH mora pokazati da ima osmišljenu ekonomsku i poljoprivrednu politiku".

Oslabljeno bosanskohercegovačko gospodarstvo, po Šarovićevim riječima, nakon ulaska Hrvatske u EU treba potporu države kako bi se zaštitilo od znatno konkurentnijeg uvoza iz država članica EU-a.

"Oslobođenje" konstatira kako je Hrvatska zbog najave ulaska u EU ušla u svojevrsnu diplomatsku ofenzivu čiji je cilj zadržati privilegije odnosno mogućnost bescarinskog izvoza svojih roba koje proistječu iz sporazuma o slobodnoj trgovini potpisanog među članicama CEFTA-e.

List ocjenjuje kako će to značiti bitno poskupljenje hrvatskih prehrambenih proizvoda na tržištu BiH što je opet prostor kojega mogu iskoristiti domaće tvrtke.

Vezane vijesti

Otvorena prva trgovina vojne opreme u Hrvatskoj

Otvorena prva trgovina vojne opreme u Hrvatskoj

U Zagrebu je danas otvorena prodavaonica vojne neborbene opreme, prva takva u Hrvatskoj, u kojoj se građanima nudi oprema kojom se koriste Oružane… Više

Komentari

registracija
10/1/12

imogen, 10.04.12. 15:19

ljudi, vi u bih očito nemate sve potrebne informacije što i ne čudi kad vam se pogleda stanje u kojem se nalazi bih. dakle, 2013./2014. eu će ukinuti carine srbiji za izvoz roba na eu tržište. zašto neće i bih, ne znam i ne zanima me. ali ako se srbiji ukinu te carine, eu će morati istu situaciju primjeniti i na tržište cefte. dakle, bescarinski režim ostaje i nakon ulaska u eu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika