11.04.2012. / 09:07

 

Nepoželjni u Izraelu

Günter Grass nije prva poznata osoba proglašena nepoželjnom u Izraelu; još je nekolicina slavnih posjetitelja tijekom godina dobila sličan tretman.

Noam ChomskyNoam ChomskyMinistar unutarnjih poslova Eli Yishai u nedjelju je njemačkog književnika Güntera Grassa proglasio nepoželjnom osobom u Izraelu, nakon što je ovaj objavio pjesmu u kojoj tvrdi da je Izrael prijetnja svjetskom miru.

"Günterove pjesme pokušaj su raspirivanja plamena mržnje protiv Države Izrael i izraelskog naroda te promicanja ideja u čijem je širenju javno sudjelovao u prošlosti, kada je nosio uniformu SS-a", izjavio je Yishai, dodajući: "Ako Günter želi nastaviti objavljivati svoja iskrivljena i lažna djela, predlažem da to čini iz Irana, gdje će naći vjernu publiku."

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova rekao je da je odluka donesena u skladu sa Zakonom o državljanstvu i ulasku u Izrael te da je Grass u prošlosti nosio uniformu SS-a.

Haaretz je tom prigodom sastavio kratki popis intelektualaca i drugih poznatih pojedinaca koji su prije Grassa postali nepoželjni u Izraelu.

Noam Chomsky

Američki lingvist Noam Chomsky dobio je zabranu ulaska na Zapadnu obalu i u Izrael kada je tijekom svibnja 2010. stigao iz Ammana na granični prijelaz Allenby Bridge zajedno sa svojom kćeri i dvojicom američkih građana, arapsko-američkim profesorom matematike i profesorom međunarodnih odnosa. Chomsky je na prijelazu ispitivan o svojoj anarhističkoj samoidentifikaciji i spriječen da uđe na Zapadnu obalu, gdje je trebao održati predavanje na sveučilištu Bir Zeit.

Ministarstvo unutarnjih poslova kasnije je uvjeravalo da je odluka o zabrani ulaska Chomskom bila rezultat tehničke pogreške jer odgovornost za koordinaciju ulaska stranih građana na Zapadnu obalu leži na Uredu koordinatora vladinih aktivnosti na teritorijima koji pripada Ministarstvu obrane.

"Zabrana mog ulaska na Zapadnu obalu nije velik događaj, ali je značajan jer pokazuje koliko je iracionalno izraelsko djelovanje", rekao je Chomsky o incidentu.

Španjolski klaun

Ivan Prado, najslavniji španjolski klaun, optužen je za povezanost s palestinskim terorističkim organizacijama na Zapadnoj obali te mu je zabranjen ulazak u Izrael nakon što su ga u zračnoj luci šest sati ispitivali Shin Bet i dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova. Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova kasnije je izjavilo da je taj događaj nanio znatnu štetu izraelskom imidžu u Španjolskoj.

Norman Finkelstein

Izrael po nalogu Shin Beta 2008. brani ulazak židovsko-američkom akademiku Normanu Finkelsteinu. Finkelstein, ugledni kritičar izraelske okupacije, uhićen je u zračnoj luci nakon dolaska iz Amsterdama. Ispitivan je nekoliko sati, držan u pritvoru u zračnoj luci i zatim poslan avionom natrag u Amsterdam. Kasnije je rekao da mu je povratak u Izrael zabranjen na idućih deset godina.

Peter Hounam

Ministar unutarnjih poslova Avraham Poraz 2004. priječi ulazak u zemlju britanskom novinaru Peteru Hounamu. Poraz je rekao da se Hounam, prema informacijama koje je prikupio Shin Bet, dopisivao i tražio intervju s Mordechaijem Vanunuom, bivšim nuklearnim tehničarom godinama zatočenom u Izraelu zbog otkrivanja pojedinosti o izraelskom nuklearnom programu britanskim medijima.

Hounam je kasnije rekao da bi se Izrael trebao sramiti zbog njegova uhićenja, dodajući da je bačen u "tamnicu sa zidovima prekrivenima izmetom".

Vezane vijesti

Tuđe strahote

Tuđe strahote

Profesor lingvistike Noam Chomsky piše za The New York Times Syndicate o prešućenim zločinima američke politike, strahotama koje se službeno ne… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 12.04.12. 02:25

Chomsky i Finkelstein su usput budi receno zidovi, pa su i njima zabranili ulaz u obecanu zemlju, u svijetu poznatu po aparthejdu, vodjenju koncentracijskih logora za palestince, ubijanju politickih protivnika u drzavno sponzoriranom terorizmu i slicnim aktivnostima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika