18.04.2012. / 14:00

Autor: Hina

Klinika za dječje bolesti Zagreb ponovno samostalna

Upravno vijeće KBC-a Sestara milosrdnica donijelo je odluku o izdvajanju Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj iz sastava KBC-a, čime bi ona trebala ponovno postati samostalna ustanova, nakon što je Ustavni sud proglasio neustavnim spajanje zagrebačkih bolnica koje je 2010. proveo bivši ministar zdravstva Darko Milinović, priopćeno je danas iz Ministarstva zdravlja.

Rajko OstojićRajko OstojićUpravno vijeće KBC-a Sestara milosrdnica donijelo je odluku o izdvajanju Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj iz sastava KBC-a, čime bi ona trebala ponovno postati samostalna ustanova, nakon što je Ustavni sud proglasio neustavnim spajanje zagrebačkih bolnica koje je 2010. proveo bivši ministar zdravstva Darko Milinović, priopćeno je danas iz Ministarstva zdravlja.

Prema prijedlogu koji će biti upućen Vladi, dječja klinika iz Klaićeve trebala bi se, nakon što se o tome obave razgovori s Gradom Zagrebom, spojiti u jednu nacionalnu dječju bolnicu s još tri ustanove koje se bave liječenjem i rehabilitacijom djece, a u vlasništvu su Grada Zagreba - Dječjom bolnicom Srebrnjak, Psihijatrijskom bolnicom za djecu i mladež u Kukuljevićevoj te Specijalnom bolnicom za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak.

Takva objedinjena dječja bolnica trebala bi postati i nacionalni centar za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju o čemu je jučer na svojoj prvoj sjednici raspravljalo i Povjerenstvo za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju u kojemu je sedam od ukupno 14 stručnjaka koji se u Hrvatskoj bave tim područjem medicine, a koje je osnovao ministar zdravlja Rajko Ostojić, stoji u priopćenju.

Ističe se kako je zadaća Povjerenstva izraditi kliničke smjernice i jedinstvene protokole liječenja za djecu s hematološkim i onkološkim bolestima.

Povjerenstvo smatra da je liječenje te djece u Hrvatskoj visoko kvalitetno i na razini svjetskih klinika, ali da je nužno poboljšati stručnu i znanstvenu organizaciju rada te nadzor u provođenju zdravstvene zaštite kod te skupine bolesnika.

Odlučeno je i da se pri Hrvatskom liječničkom zboru osnuje Stručno društvo za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju koje će dalje usmjeravati rad stručnjaka i klinika, stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja.

Vezane vijesti

Okrugli stol: Hrvatska previše troši na lijekove

Okrugli stol: Hrvatska previše troši na lijekove

Hrvatska na lijekove troši više nego što bi trebala s obzirom na rast bruto društvenog proizvoda (BDP), istaknuto je na današnjem okruglom stolu "Ima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika