26.04.2012. / 22:23

Autor: Hina

Francuska i Njemačka sve glasnije o promjeni Schengena

Francuska i Njmeačka u četvrtak su pokušale dobiti potporu europskih zemalja za nova pravila koja bi mogla olakšati suspendiranje područja slobodnog kretanja bez putovnica u Europi, što bi trebalo odgovoriti na bojazni glasača pred imigracijom velikih razmjera.

Francuska i Njemačka žele ograničiti slobodno kretanjeFrancuska i Njemačka žele ograničiti slobodno kretanjeFrancuska i Njmeačka u četvrtak su pokušale dobiti potporu europskih zemalja za nova pravila koja bi mogla olakšati suspendiranje područja slobodnog kretanja bez putovnica u Europi, što bi trebalo odgovoriti na bojazni glasača pred imigracijom velikih razmjera.

Na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja EU-a u Luxembourgu, francuski i njemački dužnosnici su tvrdili da države članice trebaju dobiti veće ovlasti nad graničnim propisima kako bi se pojačala sigurnost u zoni Schengena u kojoj je omogućeno putovanje bez putovnica između 26 država. Francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant je rekao da Schengen omogućuje ilegalnim useljenicima da uđu duboko u Europu.

"Schengen ne funkcionira na zadovoljavajući način", rekao je Gueant novinarima. "Ima, po stručnjaimca, oko 400.000 ljudi koji su ušli u Europu na neregularan način... Između dva i četiri milijuna stranaca ilegalno živi u zemljama Schengena".

Gueant i njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich prošlog su tjedna poslali pismo danskoj vladi, koja trenutno predsjeda EU-om, odgovarajući na prošlogodišnji prijedlog Europske komisije novih pravila Schengena.

Po planu komisije vlade bi imale veću slobodu u ponovnom uvođenju nadzora na granici kako bi se spriječili iznenadni priljevi useljenika, no morale bi se oslanjati na mišljenje komisije.

Zabrinute davanjem prevelike ovlasti komisiji, Francuska i Njemačka su predložile da nova pravila trebaju navesti posebne okolnosti u kojima su granične provjere dozvoljene ali i da konačnu riječ prepuste državama.

"Sigurnost naših građana nije nešto što se može prepustiti komisiji", rekao je Friedrich u Luxembourgu. "To je odgovornost svake zemlje, nadam se da glede toga nema dvojbi".

Vezane vijesti

Ništa od 12 milijardi eura: Europa od Grčke traži provođenje mjera štednje

Ništa od 12 milijardi eura: Europa od Grčke traži provođenje mjera štednje

Ministri financija eurozone nakon maratonskog sastanka u Luksemburgu u ponedjeljak su rano ujutro odgodili odluku o 12 milijarda eura zajma Grčkoj,… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 27.04.12. 08:55

onda bi trebalo bolje NADZIRATI nJEMACKE I fRANCUSKE PROIZVODE KOJE PLASIRAJU NA TA trzista::::::


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika