04.05.2012. / 09:48

Autor: Hina

Radnici Jadrankamena jutros na poslu

Radnici Jadrankamena u Pučišćima na otoku Braču jutros u sedam sati su ušli u pogon i nastavili raditi svoj posao, doznaje se od predsjednika Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tončija Drpića.

Tonči Drpić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)Tonči Drpić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)Radnici Jadrankamena u Pučišćima na otoku Braču jutros u sedam sati su ušli u pogon i nastavili raditi svoj posao, doznaje se od predsjednika Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tončija Drpića.

Drpić je za Hinu potvrdio da prilikom ulaska radnika u pogon tvrtke nije bilo nikakvih problema. "Došli smo na kapiju gdje su nas dočekali policajci. Zamolio sam ih da se maknu s rampe dok radnici ne uđu, što su i napravili, nakon čega smo mi ušli", rekao je Drpić.

Dodao je kako on jutros neće biti u Pučišćima jer mora u Split na informativni razgovor u policiju. Drpić je rekao da je u mjestu sada situacija mirna, no da ne zna hoće li takva ostati ako se jutros u mjesto vrati stečajni upravitelj Ivo Bućan.

"Ja ne znam koliko ću se zadržati u policiji i kada ću se vratiti, te kako će radnici reagirati", rekao je i dodao kako Interventna policija nije otišla s otoka "jer su sinoć bili skriveni među borovima na raskrsnici".

Sindikalni vođa u Jadrankamenu Tonči Drpić, koji se jutros s trajekta za Split javio i u emisiju U mreži prvog Hrvatskog radija, na pitanje protive li se radnici bilo kom stečajnom upravitelju ili samo Bućanu, rekao je da radnici žele raditi, a "ne da stečaj traje 10 godina", što bi se, smatraju, ovako moglo dogoditi. Rekao je kako radnici još čekaju odluku Vrhovnog trgovačkog suda na njihovu žalbu na otvaranje stečaja i da će poštovati odluku koju sud donese, a da vjerovnici mogu brzo postići dogovor i da se može vrlo brzo krenuti s proizvodnjom.

Po jutrošnjim informacijama iz policije, od jučerašnje intervencije nije bilo nikakvog remećenja javnog reda i mira. Preko noći je u policijskoj postaji bilo osam policajaca a na otoku je ostao i manji broj interventnih policajaca iz, kako je rečeno, preventivnih razloga.

Vezane vijesti

'Pozivanje na otpor i samovlast'

'Pozivanje na otpor i samovlast'

Kod suca istrage Županijskog suda u Splitu u tijeku je ispitivaje četvorice radnika Jadrankamena, koji su privedeni jučer u Policijsku upravu u… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 04.05.12. 10:30

"na pitanje protive li se radnici bilo kom stecajnom upravitelju ili samo Bucanu, rekao je da radnici zele raditi, a "ne da stecaj traje 10 godina"

Ako radnici zele radit, neka si osnuju svoju firmu i neka onda krenu u poduzetnike.. sa svim prednostima i manama takvog poduhvata.

Ima vise vrsta stecajeva, pa cak i da traje 10 godina, ne znaci da firma nece za to vrijeme raditi (i placati radnike).

Mislim da je ovo sad previse ispolitizirano. Sve cekam kad cu procitati sto je Drpic jeo kad je isao na razgovor u policiju.


registracija
11/1/10

fluid, 04.05.12. 10:42

Jadrankamen,Kamensko ili bilo koja firma u Hrvatskoj koja je prošla privatizaciju,može se svesti pod isti nazivnik; Pretvorbena prevara i pljačka.Sistem je osmišljen na početku samoga rata i sprovodi se sve do danas.Direktori tvrtki,podobnici stranaka i drugi paraziti,su dovedeni u pozicije da pokradu tvrtke,obogate se i stvore novi soj bogatuna u novoj hrvatskoj državi.Oni bi trebali predstavljati one koji su došli nakon komunizma i uspostavili kapitalizam.Radnike,kao vlasnike i svjedoke postupaka,poslali su u mirovine(da ne smetaju)usputno stvorivši famu o potrebi pretvaranja društvenog u privatno.Manipulacijama nominalnom i stvarnom vrijednošću dionica tvrtki,dočepali su se što vrijednih što nevrijednih objekata ali zato vrlo atraktivnih lokacija.Radnici su popušili i za jeftine novce prihvatili model.Taj i takav model je uništio proizvodnju i Hrvatska je danas,baš iz toga razloga,na koljenima.Novopečeni bogataši nisu uništili i pokrali samo radnike,oni su uništili i cijelu državu.No u tom uništenju,sami su ostali poprilično bogati i lakše podnose teret krize u kojoj su debelo participirali. U slučaju svih pretvorbenih firmi priča je vrlo jednostavna.Tokovi novca su vrlo lako mogući za kontrolu nadležnih službi.I sva priča tu počinje i završava.Međutim,poanta cijele priče je upravo u tome da nijedna vlast u Hrvatskoj,ni HDZ ni SDP ne žele da izvrše kontrolu tijeka novca iz pretvorbe.Jednostavno ne žele.Na taj način štite kastu novopečenih bogataša-kriminalaca i samim tim postaju saučesnici iliti kriminalci u pljački.Nema nikakvih naznaka da bi država provela kontrolu tijekova novca kao ni lustraciju koja je,također,debelo zakasnila i skoro da više nebi ni imala smisla.Tako da imamo za vratom osobe "od zla oca i od još gore majke"!Bez revolucionarnog pristupa rastjerivanja sve te bagre,Hrvatska će šepati desetljećima za napretkom.A njega nema i neće biti još dugo,dugo...Preko izbora ,koje bi hrvatski građani trebali masovno bojkotirati,političari izvlače izvrnuti smisao tih izbora za dobiveni mandat od samih građana,da to nastave tako i raditi i dalje.Dakle legitimitet im mi dajemo na izborima i to je zatvoreni začarani krug u kojemu će građani odnijeti "gaće na štapu",svojom krivnjom i nerazumjevanjem tehnike pljačke.


registracija
27/12/06

Skipp, 04.05.12. 14:48

Kakav je ovo idiotizam? Radnici rade? Što rade? Za koga? Kome će to što proizvedu prodati i kako kad su svi računi firme blokirani? Ili koriste firmine strojeve da bi radili za sebe i prodavali na crno kako su naučeni raditi otkad Jadrankamen postoji? Ovo je napuhan slučaj i doznati će se tko ga je i zašto napuhao. Dionice koje su dobili kod pretvorbe su prodali, kad je trebalo obrađivati vinograde i maslinike bili su na bolovanju, a sad bi da im država pomogne? Jadrankamen je privatna firma koju je vlasnik upropastio, digao pare a radnici nisu ništa drugo nego najamna radna snaga. Oni bi malo kapitalizam a a malo socijalizam kad im odgovara, ne? Baš me zanima kako bi prošli u bilo kojoj državi razvijenog kapitalizma da pokušaju spriječiti stečajnog upravitelja u poslu!


registracija
11/1/10

fluid, 04.05.12. 23:30

Skipp@ Debelo si u pravu osim jednoga.Ovakve situacije nisu realne u državama razvijenog kapitalizma.Ima i tamo svašta ali ovako,nema šanse.Inače drugo vjerovatno sve stoji u dobroj mjeri.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika