04.05.2012. / 15:48

Autor: Nacional.hr

HUP: Sindikati moraju svoju borbu provoditi po zakonu

Poštivanje zakona i sudskih odluka mora biti obveza svih građana - i političara, i poslodavaca i sindikata i radnika

Hrvatska udruga poslodavaca oglasila se zabrinuta događanjima u Jadrankamenu. U pismu upućenom medijima naglašavaju kako je 'opasno i nedopustivo da se problemi, bez obzira kakvi oni bili, rješavaju izvaninstitucionalno i da se bilo tko bez obzira na razloge koji iza toga stoje sebi uzima za pravo onemogućavati provođenje zakona i sudskih odluka'.

"Ocjenjujemo neodgovornim i opasnim ponašanje sindikata koji reakcijama i izjavama svojih predstavnika ne samo da toleriraju već i potiču nezakonite akcije zaposlenih u slučaju Jadrankamena. Preuzimanjem u svoje ruke stvari koje se moraju riješiti unutar pravnog sustava RH sindikat krši osnovne ustavne temelje našeg društva kao što su dužnost poštivanja pravnih propisa i prava vlasništva, što u HUP-u oštro osuđujemo", ističu u HUP-u.

Dodaju kako bi svima trebalo biti u cilju jačanje pravne države jer samo 'u okviru dobro uređene i jake pravne države svi građani mogu biti zaštićeni i slobodni ostvariti svoje pune potencijale'. U HUP-u vjeruju da alternative tome nema.

"Poštivanje zakona i sudskih odluka mora biti obveza svih građana - i političara, i poslodavaca i sindikata i radnika. Uloga sindikata jest zaštita radničkih prava i interesa i to je neosporno. Sindikati imaju važnu ulogu u društvu i uvažavamo ih kao socijalnog partnera. No, sindikati se moraju ponašati odgovorno i moraju svoju borbu za prava radnika voditi u skladu sa zakonom i unutar institucija pravne države. Svako bezakonje i nepoštivanje zakona pa dolazilo ono i od strane radnika i sindikata opasno je za ovu zemlju i u konačnici šteti građanima. Zato smatramo da je jačanje dijaloga unutar Gospodarsko socijalnog vijeća iznimno važno kao i provedba reformi koje će među ostalim osigurati veću učinkovitost pravosudnog sustava", navodi se u priopćenju.

Zbog svega toga pozivaju Vladu i sindikate da što prije zajednički pokrenu konstruktivan socijalni dijalog organiziran kroz Gospodarsko socijalno vijeće te počnu rješavati nagomilane probleme.

"Pritom napominjemo da razmjer promjena i reformi koje se u Hrvatskoj moraju pokrenuti kako bi osigurali održivi oporavak gospodarstva i rast standarda građana zahtjeva visoku razinu odgovornosti i konsenzusa među socijalnim partnerima. Apeliramo na sindikate i zaposlenike Jadrankamena da svoje aktivnosti provode u skladu sa zakonom i unutar institucionalnog okvira zemlje", stoji u pismu.

U HUP-u smatraju da svi društveni akteri svoje „borbe" moraju voditi unutar zakonskog i institucionalnog okvira. Samo takve „pobjede" mogu se smatrati legitimnima i jedino se na taj način mogu nametnuti promjene od kojih će cijelo društvo imati koristi.

Vezane vijesti

'Pozivanje na otpor i samovlast'

'Pozivanje na otpor i samovlast'

Kod suca istrage Županijskog suda u Splitu u tijeku je ispitivaje četvorice radnika Jadrankamena, koji su privedeni jučer u Policijsku upravu u… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 04.05.12. 16:10

Mnogima ( pa i radnicima Jadrankamena i sindikatima) nije jasno da smo mi u Hrvatskoj 1991g promjenili društveno uređenje. Jadrankamen je nečije privatno vlasništvo, čije osim Orešarovo, ne znam. Znam da su radnici svoje dionice prodali Orešaru. I danas kažu "ne damo Jadrankamen". Pa kako oni mogu "ne dati" nešto što nije njihovo? "Radnici nastavljaju s radom"...kaže jedan portal. Pitam se čiji kamen kopaju, jer njihov nije. Sindikati opstruiraju sjednicu GSV , jer se solidariziraju s radnicima koji zapravo iskorištavaju tuđe , a ne svoje( da ponovim, svoje su prodali). Znači, sindikat podržava iliti huška radnike JK da uzurpiraju privatno vlasništvo.


registracija
11/1/10

fluid, 04.05.12. 23:19

capica@ Jel ti to namjerno ili ? Gdje ti živiš sve ove godine?Van Hrvatske ili unutar?


registracija
6/4/12

elem, 05.05.12. 10:06

Hahaha, ima li još kupaca koji bi platili za nešto a onda to isto da ostane u prvobitnom vlasništvu. I ja bi tako u prodaju magle ako može. jer i prodaja-kupovina tzv.dionica je kao da se prodavala magla.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika