23.05.2012. / 15:57

Autor: Martina Čizmić

Dioničari tuže Facebook

Tužba koja je podignuta na okružnom sudu u New Yorku, dodatno je utjecala na visinu dionice koja bi danas mogla doživjeti novi potop

Facebook je po mišljenju mnogih bio precijenjenFacebook je po mišljenju mnogih bio precijenjenIzlazak najveće društvene mreže Facebook na burzu trebao je biti povijesni trenutak. No, pretvorio se u pravi skandal samo nekoliko dana kasnije.

Dionica Facebooka, koja kotira na Njujorkškoj burzi od prvog dana gubi na vrijednosti. Tako je inicijalna cijena od 34 dolara po dionici, pala na 31 dolara u srijedu, a najveća je cijena od 36,6 dolara zabilježena u ponedjeljak.

Međutim, nakon što je u javnost izašla informacija prema kojoj je analitičar banke Morgan Stanley nekoliko dana prije izlaska Facebooka na burzu srezao očekivanja za rast u ovoj godini, investitori su Marka Zuckerberga, osnivača Facebooka i cijelu tvrtku optužili za prikrivanje informacija.

Stoga je grupa dioničara odlučila podići tužbu protiv Zuckerberga i nekoliko banaka koje su sudjelovale u IPO ponudi jer su, kako tvrde, skrivali bitne podatke koji će utjecati na cijenu dionica i profitabilnost tvrtke u budućnosti.

Tužba koja je podignuta na okružnom sudu u New Yorku, dodatno je utjecala na visinu dionice koja bi danas mogla doživjeti novi potop.

Analitičari su i prije IPO-a upozoravali kako su dionice Facebooka precijenjene. Dovoljno je istaknuti da je cijena dionice Facebooka bila dvostruko veća od dionice Googlea kada je izlazio na burzu. Također, smatraju kako je posljednja u nizu akvizicija, mreža za razmjenu fotografija Instagram, preplaćena.

Doda li se tome i usporavanje rasta Facebooka i smanjeni prihodi od oglašavanja, sve je više onih koji dionice žele prodati, a ne kupiti.

Zanimljivo je kako je od izlaska Facebooka na burzu Zuckerberg prodao 30,2 milijuna dionica i to po cijeni od 37,58 dolara što mu je donijelo gotovo 1,12 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Rast eura i dolara

Rast eura i dolara

Na financijskim tržištima širom svijeta očekuje se rast cijena dionica i tečaja eura jer su nakon izbora u Grčkoj parlamentarnu većinu osvojile… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 23.05.12. 23:30

Nije Morgan Stanly, nego Morgan Chase. To su dvije različite banke.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika