30.05.2012. / 17:00

Autor: Deutsche Welle

"Vati-Leaks": Glasine čak i o atentatu na Papu

Nakon uhićenja osobnog "batlera" pape Benedikta XVI. teorije zavjere dosegnule su vrhunac. No, za sada još uvijek nije poznato o čemu je konkreno riječ i tko stoji iza spornog batlera.

Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI.Riječ je o intrigama, izdaji i tajnim dokumentima - cijela priča zvuči kao da ju je napisao neki pisac kriminalističkih romana. Sumnja se da je osobni „batler" pape Benedikta XVI., Paolo Gabriele, bio „krtica", izdajnik koji je tijekom posljednjih nekoliko mjeseci povjerljive informacije o Papi proslijeđivao u javnost. Riječ je o korupciji, pronevjeri, lošem upravljanju pa čak i o mogućem planu atentata na Papu. Njegovim uhićenjem je afera „Vati-Leaks", kako su izjavili sami suradnici Vatikana, dosegla svoj vrhunac. „Uhićenje Gabrielea je dramatični vrhunac afere jer osim njega, ne postoji nitko drugi tko je Papi u tom smislu bio bliži", rekao je i glavni urednik Katoličke novinske agencije, Ludwidg Ring-Eifel.

Znao je sve o Papi

Paolo Gabriele radio je kao osobni „sluga" pape Benedikta XVI. još od 2006. godine. Ovaj 46-godišnji otac troje djece bio je najvjerojatnije jedina osoba koja je Papu svakodnevno viđala u njegovom „pidžama izdanju", navodi talijanski list „Libero". On mu je pomagao prilikom odjevanja, posluživao obroke i pospremao njegovu spavaću sobu. I u javnosti je Gabriele vrlo često stajao tik do Pape - primjerice, moglo ga se vidjeti ukoliko bi tijekom javnih nastupa padala kiša, kako Papi pridržava kišobran.

Time je „maggiordomo" (papin osobni sluga) uz osobne tajnike Georga Gaensweina i Alfreda Xuereba kao i četiri časne sestre pripadao najužem krugu „papinske obitelji". Ova činjenica kao i informacije sadržane u knjizi „Sua Santita" („Njegova Svetost") televizijskog novinara Gianluigija Nuzzija koja je izašla proteklog tjedna, dovele su zapravo policiju na njegov trag.

„Krtica" iz „papinske obitelji"

Naime, ova knjiga sadrži ne samo povjerljiva pisma koja je Papa primao ali i sam pisao već i razne druge povjerljive dokumente koju su nedavno osvanuli na stranicama Internet portala „Vati-Leaks". Između ostalog i prepisku papinog tajnika Gaensweina o prebacivanju novca s računa zaklade Ratzinger na račun Vatikanske banke. Ovi dokumenti nisu bili predviđeni da budu pohranjeni u arhivu Svete Stolice pa tako tamo nisu niti registrirani, što znači da ih taj netko morao pronaći direktno na stolu Pape ili njegovog privatnog tajnika.

Drugim riječima, „izdajnik" je morao imati gotovo neograničen pristup papinskim odajama. A istraga i pretresi koji su izvršeni u privatnim prostorijama Paola Gabrielea, potvrdile su sve sumnje. Navodno je policija iz njegovog stana iznijela četiri kutije do vrha napunjene povjerljivim dokumentima. No, njegovim uhićenjem, priča naravno još nije gotova. Naprotiv, čini se kao da je time otvoreno još više pitanja na koja do sada još nisu stigli konkretni odgovori.

Tko ima koristi od intriga?

Budući da Vatikan za sada škrtari po pitanju objavljivanja daljnjih informacija, razne teorije zavjere su u talijanskim medijima već uzele nevjerojatno puno maha. Jedino u čemu se one za sada poklapaju, odnosno, u čemu se većina autora teorija slaže je sada pretpostavka da Gabriele nije bio sam. „On je jedna vrlo jednostavna osoba koja ne bi imala niti mogućnosti a niti volje sama sve organizirati. Vjerujem da iza njega stoji netko tko se nalazi na jednom visokom položaju", uvjeren je primjerice stručnjak za Vatikan iz dnevnog lista „Stampa" iz Torina Marco Tosatti.

„Corriere della Sera" navodi čak kako se pod sumnjom nalazi jedan od kardinala, no to je vrlo brzo demantirao glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi. Nagađanja i špekulacije oko moguće borbe za moć u Crkvi u svakom slučaju odvijaju se i dalje punom parom.

Jedan od anonimnih izvora kojeg citiraju talijanski mediji konkretno navodi kako je riječ o traženju protuteže za kardinala-tajnika Tarcisia Bertonea koji navodno ima previše utjecaja i moći. Bertone je već navodno otpustio ili premjestio nekolicinu suradnika u Vatikanu, između ostalih i guvernera grada Vatikana (on se sada nalazi kao vatikanski veleposlanik u Washingtonu) kako bi prikrio korupciju svojih vlastitih suradnika. „Ovaj premještaj guvernera bio tek početak cijele priče", navodi rimski dnevnik „La Repubblica".

Ring-Eifel: Vatikanu nedostaje transparentnosti

I glavni urednik Katoličke novinske agencije Ludwig Ring-Eifel vjeruje kako se informacije objavljenje na stranicama „Vatileaks" u prvom redu odnose na Bertonea, na njegovu moć, način komunikacije i način vladanja. „Bivši guverner „stao je na žulj" mnogima pa nije ni čudo da je premješten u Washington. On je tražio više transparentnosti i učinkovitosti pa je takoreći bio kažnjen zbog pokušaja uvođenja promjena, odnosno, sukoba s vladajućima na vrhu", kaže Ring-Eifel.

No, teoriju o nekoj mogućoj borbi za moć, ovaj stručnjak ne smatra mogućom. „To bi značilo da postoje dvije grupe koje se bore za prevlast u Vatikanu. Ja u to ne vjerujem jer ih jednostavno ne vidim. Riječ je samo o različitom mentalitetu moći. Vjerujem da je u cijelu priču umiješano mnogo ljudi. Mislim da bi mnogi željeli da u Vatikanu ima više transparentnosti. To je možda osnovni motiv onih koji su ove informacije proslijeđivali u javnost", kaže Ring-Eifel.

Više svjetla u cijelu tamu ove afere, teško da će unijeti i sam uhićeni Paolo Gabriele. Nakon početne šutnje, on je sada ipak najavio kako želi i namjerava razgovarati s policijom. Kako je izjavio glasnogovornik Vatikana, Lombardi „službeni početak ovih razgovora najavljen je za konac ovog ili početak drugog tjedna".

A u međuvremenu će mediji i kuloari u Italiji najvjerojatnije i dalje smišljati nove verzije, nove teorije zavjere, intriga i izdaje.

Autor: Wulff Wilde/Željka Telišman

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Papa osnovao istražno povjerenstvo o curenju informacija

Papa osnovao istražno povjerenstvo o curenju informacija

Papa Benedikt XVI. osnovao je istražno povjerenstvo radi istrage o curenju povjerljivih informacija iz Vatikana od početka godine, priopćio je u… Više

Komentari

registracija
23/1/12

miki2, 30.05.12. 21:51

koja je to gnjiloba i kakve su to moralne vertikale i kakve to mi gnjile riti ližemo?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika