03.06.2012. / 18:31

Autor: Deutsche Welle

Talijanska nogometna reprezentacija "u teškoj situaciji"

Pretres u momčadskom hotelu, izbacivanje igrača iz sastava zbog dokaza koji ih terete, Buffon na meti istražitelja... Koliko dobro talijanska nogometna reprezentacija može igrati na EURO-u s obzirom na sve te skandale?

Gianluigi BuffonGianluigi BuffonRiba smrdi od glave - u slučaju talijanske nogometne reprezentacije, ta uzrečica je jako prigodna. Jer na meti istražitelja se našao i vratar Gianluigi Buffon - svojevrsni spomenik u talijanskom nogometu, kapetan reprezentacije, svjetski prvak iz 2006, četiri puta proglašen najboljim vratarom na svijetu, čovjek koji je branio boje "azzurra" čak 113 puta . Prema navodima talijanskih medija, porezne i financijske vlasti istražuju moguću umiješanost Buffona u nedozvoljene oklade. Sumnja se da je on uložio u te poslove milijun i pol eura. Istražitelji su navodno provjerili 14 bankovnih čekova slavnog vratara koji su dostavljeni jednom kladioničarskom uredu u Parmi između siječnja i rujna 2010. Talijanski nogometni savez zabranjuje igračima da na bilo koji način sudjeluju u okladama.

"Ja sa svojim novcem mogu raditi što hoću"

Buffon se, za sada, međutim, ne mora bojati da će ga pozvati na sud. "To bi omelo pripreme Italije za Europsko prvenstvo", objasnio je državni odvjetnik u Cremoni Roberto di Martino koji istražuje skandal s kladioničarskim malverzacijama. Buffon se kune da je nevin, ali mu je glavni argument, koji teško da može "držati vodu": "Ja sa svojim novcem mogu raditi što hoću." Buffon tvrdi da je promet na njegovim računima potpuno transparentan i da su ilegalne oklade loša stvar s kojom on nema nikakve veze. "Ogorčen sam", rekao je Buffon jer protiv mene nisu formalno izrečene nikakve optužbe. Moji izdaci su moja stvar." 34-godišnji vratar je ogorčen i time kako ga tretira javnost: "Postoje racije o kojima mediji izvještavaju i tri-četiri mjeseca prije nego što se one stvarno provedu. Istražitelji saslušaju nekog igrača, a deset minuta kasnije novinari već znaju čitav sadržaj ispitivanja. To je sramota", zaključuje Buffon. On je na sebe privukao pažnju prošlog tjedna kada je u jednom intervjuu rekao da dogovori klubova na kraju sezone nisu neuobičajena pojava. Takve, nimalo mudre izjave, tumače se kao pokušaj Buffona da uzme u zaštitu trenera Juventusa Antonija Contea.

Spiegel: Šanse Italije stoje dobro

Bez obzira što je državno odvjetništvo "uviđavno" i namjerava Buffona ostaviti da se na miru priprema za EURO 2012 koji za Italiju počinje točno za tjedan dana i to utakmicom protiv aktualnog nogometnog vladara Europe i svijeta, Španjolske, čini se da su aktualni događaji ipak omeli "squadru azzurru". Ona je na testu protiv Rusije žestoko zakazala izgubivši 0:3. "O, Dio mio" naslovljava njemački tjednik Spiegel tekst o talijanskoj reprezentaciji. U njemu, međutim, ukazuje da, ako je suditi po povijesti, šanse talijanske vrste na Europskom prvenstvu stoje vrlo dobro. Jer 2006. godine, koja je bila porazna za talijanski nogomet - puna afera i incidenata - Italija je postala svjetski prvak.

Sada je, konstatira Spiegel, situacija još gora, jer su u skandale umiješani i članovi reprezentacije. Branič Domenico Criscito je čak isključen iz sastava i poslan kući zbog sumnji da ima posla s kladioničarskim mafijašima. Problemi u talijanskom nogometu su toliko veliki, a situacija se čini toliko bezizlazna da talijanski premijer Mario Monti glasno razmišlja o opciji da se dvije-tri godine talijanski profesionalni nogomet stavi na led, da se napravi cezura, kako bi se moglo početi iz početka. Talijanski izbornik Cesare Prandelli uzbudio je mnoge duhove krajem tjedna kada je izjavio: "Kad bi nam rekli da reprezentacija, za dobro talijanskog nogometa, ne bi trebala igrati na Europskom prvenstvu, za mene to ne bi bio problem. Ima važnijih stvari". Prandellijeve riječi bile su međutim čista provokacija. Nitko ne razmišlja ozbiljno o opciji da Talijani ne zaigraju na EURO-u 2012.

Poraz protiv Rusije boli

No svi, uključujući i igrače, priznaju da je reprezentacija u "teškoj situaciji". U intervjuu njemačkoj sportskoj novinskoj agenciji sidu talijanski reprezentativac Riccardo Montolivo kaže: "Jasno da sve ovo za nas nije jednostavno. Ali to sve su problemi izvan nogometa. Mi moramo misliti samo na prvenstvo, iako to nije lako." Ali ni na čisto sportskom planu Talijanima ne cvjetaju ruže. Poraz od Rusije ih, priznaje Montolivo, jako boli: "Jako nam je teško jer smo izgubili tako jasno. Ali imamo još nekoliko dana vremena i siguran sam da ćemo za prvu utakmicu protiv Španjolske biti spremni." Situacija je vrlo teška, zaključuje branič talijanske reprezentacije, "ali sada moramo pokušati čitavu polemiku, sav pritisak, pretvoriti u pozitivnu energiju."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika