Objavljeno u Nacionalu br. 334, 2002-04-09

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

Novinarka Večernjeg lista Diana Glavina više godina primala je unosne honorare od HZZO-a

Diana Glavina, novinarka koja u Večernjem listu prati sektor zdravstva, sedam godina bila je i plaćenik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Tako barem svjedoči “ugovor o autorskom dijelu”, danas u posjedu Nacionala, po kojemu spomenuta zdravstvena ustanova “Večernjakovu” novinarku nagrađuje s 30 DEM po kartici za tekstove u Biltenu HZZO-a. Aranžman je ugovorio bivši direktor HZZO-a Stjepan Turek u prosincu 1993., ugovor je raskinut tek nakon HDZ-ovog izbornog poraza u siječnju 2000. Utoliko ne treba čuditi što se Diana Glavina, svojim tekstovima u Večernjem listu pokazala kao vrlo državotvorna novinarka, s mnogo razumijevanja za domaće zdravstvene ustanove, ali i posljednje probleme Asima Kurjaka, čiji je rad nedavno oštro kritiziran od više različitih medija, ali i bivših Kurjakovih pacijenata od kojih su ga neki i tužili. No, Dijana Glavina prometnula se posljednjih dana u njegovog zaštitnika, a motivi takvih njenih napisa mogu se u velikoj mjeri pronaći i u njenom ugovoru o unosnoj suradnji sa HZZO.
Podsjećamo, sličan ugovor s državnim poduzećem Croatia-osiguranje imala je i njezina kolegica Jasmina Popović, specijalizirana u Večernjem listu za gospodarske teme. No, dok bi u svakoj normalnoj zemlji takvi aranžmani izazvali burne reakcije novinarskog ceha – kao primjer korupcije ili barem sukoba interesa – u Hrvatskoj je, primjerice, novinarka Popović promovirana u šeficu novinarskog sindikata. Zato ne treba očekivati da će otkriveni ugovor Diane Glavine izazvati bilo kakve reakcije u redovima novinarske profesije. Običaj je, čini se toliko raširen, da ga malo tko prepoznaje kao drastično kršenje svake novinarske etike.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika