Objavljeno u Nacionalu br. 334, 2002-04-09

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

Koalicija za ljudska prava od srbijanskog tjednika zatražila potporu protiv represije hrvatskih sudova

Aktivistica nevladinih organizacija Semina Lončar u ime Koalicije za ljudska prava iz Splita zatražila je od beogradskog tjednika «Nedeljni telegraf» javnu potporu protiv represije hrvatskih sudova i države prema nevladinim organizacijama, preciznije, prema splitskoj Koaliciji koju čine Centar za razvoj demokracije, Altruist centar i Građanski otpor pravdi i nasilju, koja u zaštiti prava oštećenih građana pokušava demistificirati državni kriminal i korupciju u hrvatskom pravosuđu.
Aktivisti Koalicije već više od deset godina svakodnevno se suočavaju s prijetnjama smrću, ali pravi problemi, tvrdi Semina Lončar za «Nedeljni telegraf», počeli su kad im se suprotstavila i sama država. Naime, Željko Olujić, advokat Vinka Budiše, bivšeg šefa splitskih specijalaca koji je optužen za ubojstvo Srbina Milenka Đekića prije pet godina ispred diskoteke Palladium u Splitu, podnio je državnom tužiteljstvu krivičnu prijavu protiv Semine Lončar i ostalih čelnika Koalicije navodeći da su počinili, intervenirajući u kaznenom postupku protiv njegovog branjenika, kazneno djelo prisile pravosudnih tijela. U tu svrhu općinski državni tužitelj izdao je policiji nalog za provođenje i ispitivanje čelnika Koalicije, a prostorije njihovih organizacija ubrzo su ostale bez električne energije i telefonskih priključaka.
Semina Lončar navodi da je sve počelo kada je koalicija potaknula otkrivanje «nestanka» češkog pištolja Zbrojovka, inače službenog pištolja Vinka Budiše, iz trezora suda u Splitu što se smatralo glavnim materijalnim dokazom u postupku.

Vezane vijesti

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

Predsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika