Objavljeno u Nacionalu br. 399, 2003-07-08

Autor: Nacionalova redakcija

NOVI SKANDAL OKO ALKE

Franjevci nagovarali Norca da podrži Pašalićeva kandidata

U Sinju se vodi ogorčena bitka za Norčevo naslijeđe. Umjesto njega ove će godine alkarski vojvoda bit ili dosadašnji član Upravnog odbora Viteškog alkarskog društva Ivo Delonga ili stožerni brigadir HV-a Ante Kotromanović. Kotromanović je posljednje dvije godine bio v.d. vojvode, otkako je general Mirko Norac pritvoren u riječkom zatvoru. Iako se 2001. istaknuo radikalnim političkim govorom, kad je Alka poslužila kao povod za napade na predsjednika Mesića i koalicijsku vlast, Kotromanović je lanjskim istupom dao do znanja da bi politizacija Alke trebala postati prošlost. I takav Kotromanovićev zaokret i neposluh gradonačelnik Sinja i predsjednik VAD-a Mate Jukić i njegov politički mentor Ivić Pašalić nisu mogli otrpjeti. Umjesto Kotromanovića, Jukićev favorit prije mjesec dana postao je Ivo Delonga, Sinjanin koji živi u Zagrebu, vlasnik tvrtke “Craotiakontrola”, prva civilna osoba koje će, ako Jukićeva struja pobjedi, postati alkarskim vojvodom. Ali pravi su začetnici zamisli da Delonga postane vojvoda fra Mirko Marić, utjecajni gvardijan Svetišta Gospe sinjske, i admiral Davor Domazet Loąo, Sinjanin i drugi čovjek Tuđamnova HIP-a. Uz pomoć bivšeg čelnika SIS-a, pukovnika Ante Gugića, Domazet je osigurao potrebnu obavještajnu i političku “infrastrukturu” za pobjedu Delonge, a onemogućiti Kotromanovića, kojeg je, prema planu, trebalo što više kompromitirati u medijima.
S druge strane, Delongi je trebalo osigurati podršku Mirka Norca, kako bi izgledalo da je Delonga Norčev izbor. Jukić je igrao na Norčev autoritet pred pukom Cetinske krajine. Zato ga je prije nekoliko dana obmnao. Jukić je s dijelom Uprave VAD-a posjetio Norca u zatvoru i tvrdio mu da iza Kotromanovićeve kandidature nitko ne stoji. Norac je povjerovao jer se za Delongu zalagao i fra Mirko Marić, a Marić je za Norca pouzdani glas Crkve. Norac nije znao da su se u franjevačkom redu u Hrvatskoj, posebno u provinciji Presvetog Otkupitelja, počele događati promjene te da fra Marić i njegov desni radikalizam više ne uživaju podršku provinicijala i franjevačkog generala. Pokušaj Mirka Norca da se u igru za izbor vojvode uvede i treći čovjek, fra Marić i Jukić vješto su odbacili. Ali uslijedio je obrat. Delongu nije podržao ni Jukićev najbolji prijatelj, potpredsjenik HSLS-a Joško Kontić, koji je doživio lakši moždani udar. Kontić nije podržao Delongu za zamjenika vojvode, iako su Kontićeva majka i Delonga sestrična i bratić. Jukić će ostati usamljen jer će s mjesta gvardijana franjevačkog samostana uskoro biti smijenjen fra Mirko Marić. Franjevački Definitorij već je dao nalog za novi raspored u službama među franjevcima u provinciji Presvetog Otkupitelja, pa će fra Marić uskoro otići iz Sinja. Njegova radikalna opcija u izborima za novog provincijala nije pobijedila pa fra Luka Tomašević nije postao franjevački provincijal.
Utjecaj fra Mirka Marića u Sinju je nesporno velik. On je nekoć bio voditelj Hrvatske katoličke misije u Munchenu, gdje se sprijateljio s emigrantom Josipom Gucićem. Prijateljske veze i politički utjecaj Josipa Gucića podigli su i rejting fra Marića, u javnosti najpoznatijeg kao, prema mnogim mišljenjima, autora prvog Kotromanovićeva radikalnog govora i zagovornika zapaljive, politikantske atmosfere na Alci. Otada je utjecaj fra Marića u Sinju sve više rastao. Veze s obitelji Gucić ostale su i dalje jake. Obitelj Gucić uskoro će zahvaljujući utjecaju fra Marića kod gradskih vlasti otvoriti još jedan “Getro”. U Sinju svi misle da je 12 osoba koje su zaposlene u “Getrou” odabrao fra Marić.
Ivo Delonga je do 1990. bio član SKH, čak i sekretar zagrebačke partijske organizacije na Jarunu. Radio je u poduzeću “Jugoinspekt” koje je imalo monopol na verifikaciju kvalitete proizvoda. U hrvatskoj pretvorbi “Jugoinspekt” je postao “Croatiakontrola”, a vlasnik te moćne monopolističke tvrtke postao je Delonga. U Sinju smatraju da je Delonga postao HDZ-ov zaštitni znak i da su mu u pretvorbi državnog poduzeća u privatnu tvrtku pomogli nekadašnji HDZ-ov ministar vanjskih poslova Frane Vinko Golem i savjetnik predsjednika Tuđmana Mišo Munivrana. Uz Delongu je vezana afera “Agroprerada”: nakon “Oluje” Delonga, koji je suvlasnik “Croatia kontrole” s bivšim direktorom splitske “Dalme” Nikolom Baračem, dopustio je da se velike količine pšenice iz Knina otpišu kao nepodobne za ljudsku hranu. “Agroprerada” iz Knina imala je velike količine stočne hrane i zalihe pšenice, koja se čuvala u njihovim silosima i mljela u mlinovima. “Croatiakontrola” je, navodno, čak 2500 tona pąenice označila kao podobnu samo za životinjsku uporabu. Ta je pšenica potom bila prodala po većim cijenama, a razlika u cijeni pšenice za ljudsku i životinjsku prehranu završila je u privatnim džepovima. Delonga je između 1990. i 1997. bio alkarski momak, ali ga je zbog nedovoljno odlučna koraka i držanja tadašnji harambaša udaljio iz momačke čete. Od tada, uz pomoć Ive Šimundže i fra Mirka Marića, Delonga se uspinje u VAD-u, sve do člana Upravnog odbora VAD-a.

Vezane vijesti

Josipović, Bebić i Kosor na alkarskom prijemu

Josipović, Bebić i Kosor na alkarskom prijemu

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranke Kosor uoči današnje 296. Sinjske alke,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika