Objavljeno u Nacionalu br. 490, 2005-04-05

Autor: Mislav Šimatović

KARIJERA I NOVAC

Hrvatski trgovci kartice vole najviše u regiji

Polovica trgovaca smatra kartice preduvjetom konkurentnosti

Rezultati Mastercardova istraživanja stavova trgovaca prema kartičnim plaćanjima pokazuju da Hrvati vode u regiji kao obožavatelji kartica. Potpredsjednik marketinga Mastercard Europe za srednjoistočnu Europu Gyul Hajdú iznio je rezultate dvaju istraživanja: o navikama i stavovima korisnika kreditnih i debitnih kartica, te o mišljenju trgovaca o karticama kao platežnom sredstvu.
Čak 79 posto vlasnika trgovina i 75 posto blagajnika ima vrlo pozitivan stav prema kartičnom plaćanju i po tom se postotku Hrvatska nalazi daleko ispred ostalih zemalja u regiji, a najbliže je Poljska s 50 posto. Čak 73 posto trgovaca u Hrvatskoj smatra da je danas u trgovinama obvezno imati uslugu kartičnog plaćanja za klijente, a gotovo polovica smatra da je to osnovni zahtjev klijenata i element konkurentnosti. Istraživanje je također pokazalo da trgovci u Hrvatskoj nisu svjesni razlika u naknadi koje plaćaju za prihvat različitih kartičnih brandova te također ne znaju koje usluge i koje troškove ta naknada pokriva. Istraživanja je Mastercard Europe proveo u sedam zemalja srednjoistočne Europe, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rusiji, Slovačkoj i Ukrajini.

Vezane vijesti

WikiLeaks će u četvrtak tužiti Visu i Mastercard

WikiLeaks će u četvrtak tužiti Visu i Mastercard

WikiLeaks će u četvrtak podnijeti tužbu Europskoj komisiji protiv kartičarskih kuća Visa i MasterCard ako mu ne ukinu blokadu donacija, rekao je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika