09.06.2005. / 10:31

Autor: Boris Beck

FRAKCIJA KNJIŽEVNE ARMIJE

Pedofili prvo zavedu roditelje, a tek onda djecu

Pionirski rad Christiane Sanderson počeo je '80-ih, kad se još smatralo da pedofilija nije briga psihologa nego socijalnih radnika, a "Zavođenje djeteta" rezultat je njezina istraživanja i kliničkog rada potpis: "Zavođenje djeteta" pokazuje kako djecu poučiti da se odupru zlostavljačima. Slikovnica "Ispravni dodir" Sandy Klever obraća se djeci na primjeren način

Želite li nekažnjeno počiniti zločin, i još pritom uživati, zlostavljajte djecu. Samo jedan od deset počinitelja završi na sudu, a od njih se osudi tek svaki dvadeseti. O tome zašto djeca zlostavljanje taje, roditelji negiraju, a sudstvo, policija, liječnici i socijalni radnici ignoriraju, govorila je Christiane Sanderson, predavačica psihologije na Londonskom sveučilištu, na predstavljanju svoje knjige.
"Zlostavljanje djece nije agresija i silovanje. Pedofili dugo rade na tome da zadobiju povjerenje djece, nekada i godinu i pol. Najvažnije što sam otkrila jest da zlostavljači prvo zavedu roditelje. Pedofili nisu čudovišta, već poštovani i pristojni ljudi koji u svojim žrtvama izazivaju sram i osjećaj krivnje. Zbog toga je vrlo važno voditi sa svojom djecom otvoren dijalog." Mjesto na kojem danas pedofil najlakše može pristupiti djeci jest internet. Predstavljajući "Zavođenje djece" Gordana Buljan-Flander rekla je da je u Hrvatskoj 25 posto djece spremno susresti se s neznancima koje je upoznalo preko interneta što je prilično opasno ako se zna da je svakom četvrtom djetetu na chatu bilo postavljeno eksplicitno seksualno pitanje (nosi li grudnjak i da li dira pišu).
Pedofilskih siteova ima barem milijun, a trenutno je na sudu 23.000 internetskih pedofila. Njihova je obrana "da su samo gledali". Osim mita da žene ne zlostavljaju djecu, Christiane Sanderson u knjizi obara i taj mit i pokazuje sve faze zlostavljanja, od gledanja slika i zamišljanja, preko masturbacije i napastovanja, do osjećaja krivnje i povratka zločinu. "Zavođenje djece" donosi i britanska iskustva u borbi protiv pedofilije, od kojih je posebno zanimljiv telefon na kojem pedofili mogu dobiti savjet kako da se suprotstave svojim porivima. Pedofilije neće nestati, svjesna je autorica: "Ako moja knjiga zaštiti makar jedno dijete, ima smisla. A evo je sada i u Hrvatskoj." Na razgovor s autoricom mnogi su bili pozvani, ali ih se malo odazvalo. "Žalosno je što na predstavljanje nije došao gotovo nitko od sudaca, socijalnih radnika i policajaca – bolje se osjećaju ako ne znaju ono što moraju znati", rekla je na kraju Gordana Buljan-Flander.

Vezane vijesti

BORISU MARUNI: Adios, amigo…

Život je, valjda, skup koincidencija i okolnosti, koje bismo, da možemo, najčešće izbjegli. Tako nekako sam doživio i vijest o tome da je umor Boris… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika