Objavljeno u Nacionalu br. 527, 2005-12-19

 

PRILOG BANKA SPECIJAL

Turizam i dalje bez stalne strategije

NAJVEĆI PROBOJ na tržištu imala je Adriatica.net koja posluje isključivo putem interneta

BOŽIDAR KALMETA Ministar turizma uvelike će morati poraditi na razvoju luksuznih kapaciteta i sadržaja bez kojih nema produljenja sezone i ratsa prometaBOŽIDAR KALMETA Ministar turizma uvelike će morati poraditi na razvoju luksuznih kapaciteta i sadržaja bez kojih nema produljenja sezone i ratsa prometaProtekla godina bila je još jedna u nizu u kojoj je Hrvatska ostvarila stabilan rast turističkog prometa. Shodno tome, Hrvatska je 2005. imala rekordne turističke rezultate od osamostaljenja. U 11 mjeseci Hrvatsku je posjetilo 9,43 milijuna turista koji su ostvarili 52 milijuna noćenja pa se turističkim rezultatima Hrvatska prvi put približila jednoj od najuspješnijih sezona, 1989., kada je bilo više od 52 milijuna noćenja. Turista je ove godine bilo 8 posto više nego 2004. a broj noćenja u porastu je 9 posto.

Ohrabren takvim rezultatima direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić iznio je i strateški cilj: dolazak 11 milijuna stranih turista i prihod od 10,6 milijardi eura do 2010. Naizgled odvažna Bulićeva najava zapravo je ponavljanje nečeg što je otprije poznato. Jer svjetski turistički analitičari još su prije nekoliko godina procijenili da će hrvatski turistički promet do spomenutog razdoblja rasti po stopi do 10 posto godišnje, bez obzira na to koliko tome pridonijeli oni koji su Ako se ne ojačaju, domaće turističke agencije naći će se na meti velikih europskih touroperatera odgovorni za turizam.

Na unapređenju turističkog proizvoda i njegovu usklađivanju sa svjetskim standardima nije se mnogo napravilo. Pojedini napori u tom smjeru više su rezultat izoliranih poduzetničkih projekata, prije svega hotelijera, i međunarodne političke situacije koja Hrvatskoj trenutačno ide na ruku, nego nekakve turističke strategije koju provode mjerodavna državna tijela. Dapače, strategija čak i ne postoji, a dok je tako, spomenute 2010. hrvatski bi turizam mogao doseći rezultatski limit, nakon čega slijedi pad. Da bi se to izbjeglo, u Vladi i HTZ-u slažu se da je za razvoj hrvatskog turizma važno stavljanje u funkciju neiskorištenih kapaciteta. I državni tajnik za turizam Zdenko Mičić nedavno je rekao da je 15 posto hotelskih kapaciteta ostalo neobnovljeno, i to većinom u Dalmaciji. S obzirom na to da je 14 posto hotela s četiri i pet zvjezdica, kao dugoročni prioritet Mičić je istaknuo razvoj novih luksuznih kapaciteta i sadržaja bez kojih nema produljenja turističke sezone, a time i porasta prometa.

Jedina značajna promjena u okviru turističke industrije dogodila se na tržištu putničkih agencija. Adriatica.net, agencija koja aranžmane prodaje isključivo putem interneta, toliko je ojačala da je krenula u pruzimanje drugih agencija. Adriatica.net tako je kupila zagrebački touroperator Atlas Airtours, vlasnički se povezala s njemačkim Riva Toursom, a nedavno je dokapitalizacijom od tri milijuna eurea preuzela slovensku Iliriku turizem. U toj su agenciji, koju predvodi mlad, ali vrlo pragmatičan poduzetnik Marko Vojković, na vrijeme shvatili da približavanje Hrvatske Europskoj uniji nužno donosi i velike poremećaje na turističkom tržištu. Jednostavno, ako ne ojačaju u iduće dvije godine, zajedno s drugim putničkimDUBROVNIK je najpopularnije odredište cruisera, a ove godine u Gruž ih je pristiglo više od 400 DUBROVNIK je najpopularnije odredište cruisera, a ove godine u Gruž ih je pristiglo više od 400 agencijama naći će se na meti velikih europskih touroperatora.

Na hrvatskom je Jadranu u deset mjeseci ove godine ostvareno 447 kružnih putovanja stranih brodova, što je 11,2 posto više nego u istom razdoblju 2004. Od tog broja čak je 429 cruisera pristalo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od čega 406 u dubrovačkoj luci Gruž. Na cruiserima je bilo 19,3 posto više putnika nego lani ili njih 500.208. Putnici koji su tako ušli u Hrvatsku ukupno su ostvarili 649 dana boravka, što je 27,5 posto više nego u deset mjeseci 2004. Prosječno je na tim brodovima bilo nešto više od 1100 putnika.

Vezane vijesti

Nekretnine na kvadrat

Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha prvog specijaliziranog CD kataloga i vodiča "Nekretnine i interijeri", tjednik Nacional, u suradnji s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika