06.02.2006. / 16:29

Autor: Hrvoje Perinić

VJERSKI SUKOBI

Petero mrtvih u islamističkim prosvjedima

Kako javlja britanski BBC, troje ljudi je ubijeno u ponedjeljak na prosvjedima u Afganistanu kada je policija počela pucati na prosvjednika prilikom njihovog pokušaja zauzimanja policijske stanice. U Somaliji je pak ubijen 14 – godišnji dječak, nakon što su prosvjednici napali policijske snage, a potvrđeno je da je smrtno stradao i muškarac koji je skočio s krova zapaljene danske ambasade u Bejrutu. Iako se smatralo da su slučajevi iz Afganistana i Somalije prve žrtve prosvjeda protiv karikatura koje prikazuju islamskog proroka kao teroristu, libanonski službenici potvrdili su da je u nedjelju jedan prosvjednik skočio sa zgrade zapaljene danske ambasade i prilikom pada zadobio smrtonosne ozljede. Demonstracije zbog karikature islamskog proroka Muhameda traju i u Indoneziji, Tajlandu, Indiji, Iranu i Gazi. Prosvjednici su tijekom nereda izvikivali «Smrt Francuskoj» i «Smrt Danskoj» te tražili da se vojnici i diplomati tih dviju zemalja povuku iz Afganistana.

Indijska policija sukobila se u ponedjeljak sa više stotina studenata koji su prosvjedovali protiv objavljivanja karikatura s likom proroka Muhameda u europskim novinama. U sukobu s policijom ozlijeđeno je najmanje četvoro studenata, a 12 ih je uhićeno. Prosvjednici u New Delhiju uzvikivali su protiv Danske i palili dansku zastavu kao i kopije indijskog časopisa koji je tijekom vikenda objavio fotografiju stiha iz Kurana koji je istetoviran na ženskim leđima, kazao je Shams Perwaiz, predsjednik studentske udruge Jamia Millia Islamia sveučilišta iz New Delhija. Perwaiz je zatražio da indijska vlada poduzme mjere protiv časopisa "India Times", koji je na engleskom jeziku, zbog vrijeđanja osjećaja muslimana.

Nepoznati napadači otvorili su vatru na danske vojnike u južnome Iraku, no u incidentu nije bilo ozlijeđenih, kazao je u ponedjeljak ministar obrane Soeran Gade. Vatra je otvorena na ophodnju u trenutku dok je pomagala skupini djece koju je srušio automobil blizu mjesta Qurnah, 60 kilometara sjeverno od Basre. "Lokalno stanovništvo možda je pomislilo da su danski vojnici izazvali nesreću i to je izazvalo bijes", rekao je Gade za dansku televiziju. Nakon što je danski list objavio karikature proroka Muhameda i time potaknuo prosvjede diljem muslimanskih zemalja danski su vojnici "pod povećanom zaštitom i smanjen je broj njihovih ophodnji koje se više nego li dosad sada koriste oklopnim vozilima", rekao je još Gade.
Danski parlament je prošlog mjeseca odlučio kontingent od 530 danskih vojnika zadržati na jugu Iraka do 1. srpnja.

Vezane vijesti

"Islam nije dio Njemačke"

"Islam nije dio Njemačke"

Vodeći njemački konzervativni političar izjavio je u četvrtak da islam ne pripada Njemačkoj i tako izazvao napetosti na konferenciji o integraciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika