09.03.2006. / 17:22

Autor: Ante Pavić

HAAG

Zaštićeni svjedok: Martić je naredio da se raketira Zagreb

Pred sudskim vijećem na Haaškom tribunalu u četvrtak je nastavljeno suđenje bivšem čelniku pobunjenih Srba u Kninu Milanu Martiću koji je optužen za raketiranje Zagreba i progon, ubojstva i deportacije hrvatskih civila na okupiranim teritorijima od 1991 do 1995. godine i za ratne zločine protiv nesrba u zapadnoj Bosni 1994. godine. Zaštićeni svjedok MM-003 potvrdio je kako je Martić 2. svibnja 1995. godine zapovjedio da se raketiraju Ilica i Trg bana Jelačića u središtu Zagreba u znak odmazde za srpske gubitke u akciji Bljesak. "Martić je rekao da treba tući Zagreb Orkanima jer su samo višecjevni bacači i raketni sistem Luna imali taj domet. Rekao je da treba ciljati Ilicu i Jelačićev trg, jer Hrvati ne biraju ciljeve i imamo puno gubitaka", kazao je zaštićeni svjedok optužbe, koji je tijekom rata bio uz Martića kao radio-vezist u stožeru njegove milicije. "Martić je tražio da se gađa baš spomenik Banu Josipu Jelačiću", rekao je svjedok, objasnivši na traženje sudaca kako je to simbol hrvatskog naroda, povijesna ličnost, vojskovođa i vladar. Na pitanje tužitelja tko je naoružavao i finacirao Martićeve snage, svjedok je rekao da su oružje i novac stizali iz Beograda, preko Službe državne sigurnosti (SDB) MUP-a Srbije i njezinih čelnika Jovice Stanišića i Franka Simatovića, također haških optuženika. Rekao je da se Simatović u Kninu sastajao s Martićem u njegovom uredu, nakon čege je Martić bio zadovoljan i govorio kako dobija sve što zatraži. Opisao je i kako su početkom 1991. u Knin stigli stručnjaci za telefoniju iz Beograda i očistili općinu od prislušnih uređaja, te uspostavili sigurne telefonske linije. Stanišić je, po riječima svjedoka, rijetko dolazio u Knin, ali bi zato Martić odlazio k njemu u Beograd, gdje se sastajao i s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem. Martić je Miloševića nazivao Sloba i Gazda, dok je za Stanišića govorio moj brat ili bi koristio nadimak Ledeni, svjedočio je svjedok.
Opisao je i obuku Martićeve specijalne policije u Golubiću, koje se odvijala pod paskom i uz logističku podršku Simatovića, te uz instruktažu kapetana Dragana Vasiljkovića i drugih iz SDB-a. MM-003 svjedočio je i o pojedinačnim zločinima za koje se Martića tereti u optužnici, kao što su napad na Kijevo i pokolji u Saborskom i Škabrnji, počinjeni u drugoj polovici 1991. "Nakon pokolja u Škabrnji Martić je izjavio kako su braća Opačići iz Benkovca, odlično obavili posao i sve očistili", kazao je svjedok. Objasnio je kako je Martić naređivao da se pojedina hrvatska sela očiste jer su ometala komunikaciju prema Srbiji ili je trebalo pomaknuti crtu bojišta ili iz drugih razloga. "Nakon što je napadnuto Saborsko, hrvatsko selo koje je smetalo Plaškom Martić je opsovao i rekao da je "sada ovo čista srpska zemlja", rekao je svjedok. Iskaz MM-003 nastavlja se u petak protuispitivanjem obrane.

Vezane vijesti

Milan Martić osuđen na 35 godina zatvora

Bivši predsjednik "Republike Srpske Krajine" Milan Martić osuđen je danas na 35 godina zatvora. Raspravno vijeće Haškog suda nepravomoćno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika