26.05.2006. / 10:01

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Tajnim službama veće ovlasti

Premijer Ivo Sanader izjavio je da su on i predsjednik Stjepan Mesić usuglasili svaku odredbu predloženog zakona, te da je Vlada dobila podršku oporbe za ovlasti tajne službe, koje uključuju prisluškivanje, motrenje i snimanje građana bez posebnog odobrenja

Prema novom zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu koji je u četvrtak predložila Vlada, tajne službe bez ikakvog odobrenja mogu prisluškivati, motriti i snimati građane na otvorenom prostoru i javnom mjestu. Bez odobrenja Vrhovnog suda tajna služba mogla bi imati uvid i u ispis telefonskih razgovora bilo kojeg građanina Hrvatske ili nadzirati lokaciju korisnika mobilnih telefona. Odobrenje joj neće trebati ni za tajni otkup dokumenata i predmeta koje ona iz nekog razloga procijeni važnima, ali ni za nadzor međunarodnih telekomunikacijskih mreža, dakle SMS i e-mail poruka pristiglih iz inozemstva. Premijer Ivo Sanader izjavio je da su on i predsjednik Stjepan Mesić usuglasili svaku odredbu zakona, te da je Vlada dobila i podršku oporbe za takve ovlasti tajne službe, piše u petak Novi List. Premijer je rekao da je na "posebnom sastanku s predsjednikom Sabora i predsjednikom najjače oporbene stranke dogovoreno da se tek od sljedećih izbora primjenjuje odredba po kojoj će saborski Odbor za nacionalnu sigurnost voditi predstavnik najjače oporbene stranke u parlamentu". No, prema Sanaderovim riječima, predsjednik najjače oporbene stranke Ivica Račan, ali i ostale stranke, suglasili su se s cijelim zakonom.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan nije pak komentirao Sanaderove tvrdnje, nego je samo rekao da je sastanak o kojem je premijer govorio bio načelne prirode i da se na njemu nije konkretno razgovaralo o spomenutom zakonu.
Prema novom zakonu, agenti će raditi u jednoj umjesto dosadašnje dvije tajne službe jer se Obavještajna služba (OA) i Protuobavještajna služba (POA) spajaju u Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA), dok će vojska i dalje imati svoju Vojno-sigurnosno obavještajnu agenciju. Najviše primjedbi na zakonski prijedlog stizalo je zbog smanjenja civilnog nadzora rada tajnih službi no ministrica pravosuđa Ana Lovrin izvijestila je da je Vlada uvažila primjedbe iz saborske rasprave, pa će Vijeće za građanski nadzor i dalje moći reagirati u slučajevima kada su ugrožena prava građana.

Vezane vijesti

Karamarko poručio da Mesić laže: 'POA nikad nije direktno surađivala s

Karamarko poručio da Mesić laže: 'POA nikad nije direktno surađivala s Haagom'

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko sazvao je konferenciju za novinare kako bi reagirao na izjave bivšeg predsjednika Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika