27.09.2010. / 17:46

Autor: Nacional.hr

Agenti POA-e ispitivali britanskog ulagača jer su misli da je islamist!

Prema objašnjenju graničnih policajaca, oni po proceduri moraju pozvati službenike POA-e za svakog za koga posumnjaju da je islamist. Nakon toga POA može tu osobu zadržati na ispitivanju i do šest sati bez ikakvih dodatnih obrazloženja

Autor:
Krunoslav Petric/PIXSELL (ilustracija)Autor: Krunoslav Petric/PIXSELL (ilustracija)Britanski poduzetnik Andy Jamshidzadeh, vlasnik tekstilne tvrtke DG (UK) Textiles, koji pokušava s Vis konfekcijom iz Varaždina dogovoriti posao vrijedan oko devet milijuna kuna, dobro će razmisliti prije nego što idući put dođe u Hrvatsku.

Ranko Vlahek, direktor razvoja u Visu, za Business.hr je ispričao kako se prošle srijede odigrao pravi triler na graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska kada su granični policajci posumnjali da je Jamshidzadeh islamist, zbog njegovih iranskih korijena, odnosno mjesta rođenja - Teherana.

Da stvar bude gora, u pomoć su pozvali službenike Protuobavještajne agencije (POA) koji su ga ispitivali nekoliko sati. U konačnici ga je POA pustila, ali tek kada im je zaprijetio tužbom i pozivom u Britansko veleposlanstvo.

Prema objašnjenju graničnih policajaca, oni po proceduri moraju pozvati službenike POA-e za svakog za koga posumnjaju da je islamist. Nakon toga POA može tu osobu zadržati na ispitivanju i do šest sati bez ikakvih dodatnih obrazloženja.

"Naravno da mu se nisu ni ispričali. Čovjek je bio u šoku. Ima britansko državljanstvo, u Velikoj Britaniji živi više od 30 godina, putuje svakodnevno po Europskoj uniji, u Hrvatsku je stigao iz Slovenije i nigdje nije imao problema osim, eto, kod nas", ljutito je rekao Vlahek za Business.hr.

"Stvarno sam razočaran postupkom na granici. Potpuno su me ignorirali! Stalno su ponavljali: to je postupak, to je postupak, ali mi nisu htjeli reći zašto me drže. Koji postupak! Moja putovnica je čipirana i mogli su provjeriti sve o meni: tko su mi roditelji, žena, djeca, pa i koji broj cipela nosim. Jednostavno me nisu htjeli slušati. Potratili su moje vrijeme i nisam obavio posao zbog kojeg sam došao", ogorčen je Jamshidzadeh koji već 30 godina posluje s hrvatskim tekstilnim tvrtkama i nikad nije bilo problema.

Iako je ogorčen ovakvim postupkom, londonski poslovnjak tvrdi kako nije odustao od poslovanja u Hrvatskoj i da će opet doći, ali samo direktnim letom London - Zagreb.

U Vis konfekciji su i više nego ogorčeni postupkom graničnih policajaca te će tvrtka uputiti i službeni protest načelniku PU Varaždinske, ali i ministrima gospodarstva i policije, Đuri Popijaču i Tomislavu Karamarku.

Vezane vijesti

Odluka o granici do 2015.

Odluka o granici do 2015.

Pravorijek arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, s obzirom na prošlog tjedna postavljene rokove objema stranama i uobičajenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika