21.06.2006. / 09:23

Autor: Hrvoje Perinić

SRBIJA

Imenovana potpredsjednica srpske Vlade

Zastupnici Šešeljevih radikala napustili su dvoranu prije glasanja

Ivana Dulić-Marković postala je potpredsjednicom srpske Vlade, unatoč protivljenju srpskih radikala,. Za njenog nasljednika na mjestu ministra poljoprivrede izabran je Goran Živkov, a izabrani su sa 126 glasova zastupnika u srpskoj Skupštini. Na skupštinskom zasjedanju, u nazočnosti premijera Vojislava Koštunice, zastupnici Srpske radikalne stranke nastavili su napadati Ivanu Dulić-Marković , no ovoga su puta manje govorili o njenom hrvatskom podrijetlu i njenoj "ustaškoj" obitelji a više o njenom studiranju u Zagrebu te o navodnim nepravilnostima u ministarstvu poljoprivrede.

Zastupnici Šešeljevih radikala napustili su dvoranu prije glasanja. "Je li i čime se Ivana Dulić-Marković preporučila za mjesto potpredsjednika Vlade Republike Srbije. Koji je to argument? Ja znam samo jedan argument! Možda je za vas dovoljan - mnogo je vole na B92 i u Danasu, ali to za nas nije nikakav argument, naprotiv. Koga hvali B92, znamo da taj za Srbiju ništa ne valja" - rekao je zamjenik predsjednika SRS-a Aleksandar Vučić dodajući kako je ona samo vrijeđala građane.

"Predlaganjem da Ivana Dulić-Marković bude potpredsjednica Vlade a Goran Živkov ministar poljoprivrede, Vlada se, kao što je lako uočiti, u biti ne menja. Podsjećam na činjenicu da je ova skupština već jednom, prilikom izbora Vlade, ukazala svoje povjerenje Ivani Dulić-Marković kao ministrici poljoprivrede. Što se tiče Gorana Živkova, i tu zapravo nema promjena. Goran Živkov je u sadašnjoj Vladi obavljao dužnost pomoćnika ministra poljoprivrede. Sve ovo ukazuje na kontinuitet dosadašnje Vladine politike i nadam se da će ovim izmjenama ona biti još bolja i efikasnija." - kazao je Koštunica obraćajući se zastupnicima.

Rekonstrukciju vlade Vojislava Koštunice i ovoga su puta pomogli glasovi zastupnika Socijalističke partije Srbije (SPS). Voditelj njenog zastupničkog kluba Ivica Dačić izjavio je da ta stranka "neće utjecati na kadrovsku politiku svojih koalicijskih partnera, jer socijalisti podržavaju manjinsku vladu".

Ivana Dulić-Marković je na dužnosti potpredsjednice vlade zamijenila Miroljuba Labusa, koji je prošloga mjeseca podnio ostavku nezadovoljan prekidom pregovora o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom zbog neizručenja haškog optuženika Ratka Mladića.

Labus je potom izgubio i potporu svoje stranke G 17 Plus i prestao biti njenim predsjednikom.

Mladi članovi Liberalno demokratske partije (LDP) čiji je lider Čedomir Jovanović, potpredsjednik vlade u mandatu Zorana Đinđića, u utorak su prosvjedovali ispred zgrade parlamenta protiv vlade i premijera Koštunice. Oni su protiv rekonstrukcije vlade i zahtijevaju izbore.

Vezane vijesti

Ljerka Mintas Hodak: I godinu dana nakon ubojstva svaki dan plačem za Ivanom

Ljerka Mintas Hodak: I godinu dana nakon ubojstva svaki dan plačem za Ivanom

Za ubojstvo 26-godišnje pravnice Ivane Hodak, kćeri bivše potpredsjednice Vlade Ljerke Mintas Hodak i odvjetnika Zvonimira Hodaka, u stubištu zgrade… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika