06.07.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

SRAMOTNA ODLUKA DRŽAVNOG SUDBENOG VIJEĆA

MARIN ČRNJA, KUTLIN ČOVJEK ZA PRLJAVE POSLOVE IMENOVAN SUCEM U KRKU

Marin Črnja, bivši HDZ-ov ministar, poznat i kao predsjednik Upravnog odbora Slobodne Dalmacije nakon njezine nezakonite privatizacije, bivši direktor Kutlinog TV Marjana i osumnjičenik u pljački ‘Tiska’, u četvrtak je imenovan za suca Općinskog suda u Krku.
Kako u subotu piše Novi list, Črnja je to mjesto dobio odlukom Državnog sudbenog vijeća nakon što je dobio podršku sudačkog vijeća Županijskog suda u Rijeci. Nažalost, njegovo imenovanje tek je jedan u nizu brojnih pravosudnih skandala u Hrvatskoj, koje dodatno pokazuje da je pravosuđe preplavljeno krajnje diskutabilnim kadrovima.
Črnja je 1990. bio ministar rada, boračkih i invalidskih pitanja, a nakon privatizacije Slobodne Dalmacije postaje predsjednik upravnog odbora te tvrtke. Tamošnji su ga novinari zapamtili po cenzuri i ‘naručivanju’ članaka protiv Kutlinih neprijatelja, na primjer u slučaju kada je od Frenkija Laušića zatražio da napadne direktora ‘Zagrebačkih transporta’ Leona Sulića, što je Laušić kasnije objavio u Feral Tribuneu. Sulić se na udaru našao zato što se suprotstavio Kutlinom pokušaju preuzimanja Zagrebačkih transporta. Nakon toga Črnja je postao direktor splitske TV Marjan, gdje je prema optužnici podignutoj 2000. godine pomogao pljačku 26 milijuna kuna iz Tiska, dok je njegov nalogodavac Mioroslav Kutle bio, kao i obično, optužen tek za poticanje na izvršenje kaznenog djela. Črnja je od 1995. do 1998. godine za TV Marjan preuzeo 22 kredita od Tiska ukupne vrijednosti 3.270.000 kuna, a ni danas se ne zna gdje je završio taj novac.
Nacional je o Črnji pisao u više navrata. Podsjećamo, Črnja je bio glavni Kutlin čovjek za obavljanje prljavih poslova vezanih uz sumnjivo preuzimanje medija. Črnja je naročito pomagao realizaciju medijskog monopola za kriminalni kartel ‘Grupo’.
Doista je teško povjerovati da bi takav čovjek mogao biti pošten, objektivan i profesionalan sudac.

Vezane vijesti

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Molim vas, vratit ću 26,4 milijuna kuna

Bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije, Stjepan Fiolić, spreman je vratiti 26,4 milijuna kuna navodno pronevjerene u slučaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika