07.08.2006. / 11:50

Autor: Martina Zeković

SINJ

Najbolji rezultat na sinjskoj Alci unazad 100 godina

Nakon pet godina sinjska je Alka ponovno dobila pokroviteljstvo predsjednika države

Ovogodišnji pobjednik sinjske Alke Ante Poljak u sve tri utrke pogodio je u sridu, što se nije dogodilo od 1898. godine. Više od 5000 ljudi promatralo je u nedjelju 291. sinjsku alku. Otvarajući središnje alkarske svečanosti alkarski vojvoda Ivan Čikara je istaknuo veliku važnost Alke za narod Cetinskoga kraja, dodajući da ona nije priredba lokalnog značaja, nego svjetski spomenik tradicionalnih vrijednosti kršćanskog svijeta. "Otvoreno kažemo da nam je dosadilo svake godine proživljavati iste peripetije oko Alke - tko će se od državnih dužnosnika i uglednika pojaviti na njoj. No najvažnije je pitanje kakvu Alku želi narod koji i dalje istinski ljubi sve ono vrijedno što ona simbolizira. U tom smislu pozivam sve, a posebno državno vodstvo da u duhu dobronamjernosti i konstruktivnosti podrže Alku i njezine konkretne projekte", izjavio je Čikara.
Nakon pet godina sinjska je Alka ponovno dobila pokroviteljstvo predsjednika države. Uručujući predsjednikove darove alkaru pobjedniku i njegovu momku general Mladen Kruljac je rekao kako je pokroviteljstvo Stjepana Mesića siguran znak da se sinjska Alka vraća svojoj stoljetnoj tradiciji, kada su joj pokrovitelji bili državni poglavari. Od državnih uglednika bili su i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, dopredsjednica Sabora Đurđa Adlešić, ministri Berislav Rončević, Petar Čobanković, Dragan Primorac, 31 saborski zastupnik, nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić, brojni svećenici i časne sestre, gradonačelnici i načelnici općina i gradova diljem Hrvatske.
Cijela Alka protekla je bez izgreda, osim nekoliko zvižduka kada je govorio izaslanik predsjednika Mesića. No Sinjani i njihovi gosti na svaki zvižduk odgovorili su pljeskom te je predsjednikov izaslanik Kruljac rekao da tih nekoliko zvižduka smatra sporadičnim i ne pridaje im nikakvu važnost.

Vezane vijesti

Josipović, Bebić i Kosor na alkarskom prijemu

Josipović, Bebić i Kosor na alkarskom prijemu

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranke Kosor uoči današnje 296. Sinjske alke,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika