Objavljeno u Nacionalu br. 566, 2006-09-18

Autor: Željko Rogošić

BIZNIS U SPORTU

B4 Sport - prva tvornica elitnih sportaša

Sportska akademija koja se trenutačno brine za razvoj 16 mladih sportaša, u godinu dana osigurala je sponzorska ulaganja u visini od 1,5 milijuna kuna

Robert Josip Manestar, direktor B4 Sport AcademyRobert Josip Manestar, direktor B4 Sport Academy "Uvidjeli smo da vrhunski hrvatski talenti propadaju jer nemaju odgovarajuću potporu u godinama koje su najosjetljivije za njihov razvoj i uspjeh. Cilj nam je pomoći mladim hrvatskim sportašima između 14. i 19. godine da dođu do europskog i svjetskog vrha”, kazao je Robert Josip Manestar, direktor B4 Sport Academy, prve akademije u Hrvatskoj kojoj je cilj podupirati i sponzorski pratiti vrhunske i osobito talentirane sportaše. “Budi za sport” i “biznis za sport”, dvije su inačice koje se mogu iščitati iz imena te hrvatske sportske udruge. “Udružili smo znanje i struku, mogućnosti i poduzetnički duh, shvatili sport kao brand i u lipnju 2005. osnovali Akademiju s idejom da odabranim sportašima omogućimo vrhunski trening u najboljim uvjetima, upotrebu najboljih tehnologija, pravilnu prehranu, medicinsku pomoć, dijagnostiku, opremu, trenera, prijevoz i sve drugo što im je potrebno da budu najbolji na svijetu u svojem sportu. Sportaši koje primamo u Akademiju isključivo su iz individualnih sportova”, ističe Robert Manestar, dugogodišnji rukometaš, sada direktor RK Crikvenica koja nastupa u Prvoj hrvatskoj A ligi.

Manestar je dugo bio rukometaš i kapetan kluba Crikvenica dok je nastupao u Prvoj B ligi, a potom se kao poduzetnik u sportu bavio sportovima na vodi, vođenjem padobranske škole, držao fitness centar. Manestar je osnivač Tjedna sporta i zabave u Crikvenici i dugogodišnji turistički djelatnik. Čim su vidjeli predočene programe Akademije, osam moćnih sponzora odlučilo je podržati Manestra i Akademiju. “Od početka naše projekte su prihvatili Hypo Alpe-Adria-Bank, Siemens, Jamnica, Allianz, Porsche Leasing, u suradnji s Porsche Inter Autom i VW-om, tvrtka NES, proizvođač odjeće, GAZ kao zastupnik Weiderovih dodataka prehrani i vitamina, te Kirica iz Crikvenice koja je nositelj naših projekata. S četiri velika sponzora već imamo potpisane ugovore na četiri godine. Samo u prvoj godini, do lipnja 2006., sponzorska ulaganja bila su veća od 1,5 milijuna kuna. Ti će se iznosi povećavati, jer bi to bilo nedostatno za stvarne potrebe svih Akademijinih sportaša”, napominje Manestar. “Na Akademiji je angažirano 18 sportaša s potpisanim ugovorima od kojih su najistaknutiji Tamara Boroš, Robert Seligman, Sanja Jovanović, Petra Naranđa i Indire Akiki. Među njima je pet tenisača, jedna stolnotenisačica, četiri plivača, četiri atletičara, dvoje gimnastičara, klizačica i karatašica. S još 15 mladih sportaša pregovaramo o uvjetima koje ćemo im ostvariti, kako bi mogli postići vrhunske rezultate. Dva mjesta ćemo popuniti kroz akciju ‘Klinci, javite se!’ koja počinje 1. listopada 2006. Tražit ćemo dva najtalentiranija mlada sportaša koji su pobjegli oku hrvatskih sportskih skauta”, ističe Manestar, ponosan što takva akademija ne postoji u jugoistočnom dijelu Europe.

“To je velika šansa i poligon za rad s nacionalnim savezima i Hrvatskim olimpijskim odborom. Postoje nogometni kampovi, teniske akademije, ali ovakve polivalentne akademije ne postoje. Između nas i HOO-a nema kolizije nego izvrsno surađujemo. Zlatko Mateša je nekoliko puta javno rekao: ‘Daj Bože da se pojavi još koja ovakva akademija!’”, objasnio je Robert Manestar.

Stolnotenisačica Tamara Boroš zadovoljna je radom B4 Sport Academy. “To je pozitivna i nova stvar što se dogodila u hrvatskom sportu. Velika mi je čast što sam postala članica Akademije, koja se tako predano brine za sve potrebe svojih članova. Od samog početka sve su dogovorene uvjete ispunili. Posebno sam zadovoljna što je sada fizioterapeut sa mnom na svakom natjecanju. Usto, dobila sam i vozim golf peticu, što mi puno znači. Akademija ispunjava sve moje želje, a ja sam dužna nekoliko puta godišnje biti na sponzorskim eventima i reklamirati sponzorske proizvode. Sponzori su prepoznali Akademiju, a Akademija ozbiljne sponzore koji ispunjavaju sve preuzete obveze”, rekla je Tamara Boroš neposredno prije puta u Tokio, gdje će trenirati i pripremati se za Svjetski kup što će se održati u Kini.

Plivačica iz Dubrovnika Sanja Jovanović, koja je među pet najboljih europskih leđašica i među dvadeset najboljih na svijetu, ističe kako Akademija jako pomaže sportašima. “Da nema Akademije, ne bismo mogli postizati takve rezultate. I ja sam dobila golf peticu, što mi je veliko olakšanje. Ali Akademija je osigurala suradnju s drugim plivačima, liječnika i savjetnika, vitamine i svu sportsku opremu. To će sigurno utjecati na to da se već u prosincu iskažem na Europskom prvenstvu u Finskoj, te u ožujku iduće godine na Svjetskom prvenstvu u plivanju u Melbourneu. Akademija mi omogućuje pripreme za velika natjecanja. Moja je obveza da u svakom trenutku reklamiram odjeću naših sponzora”, kazala je Sanja Jovanović koja će uskoro s desetak drugih hrvatskih reprezentativaca u plivanju na pripreme u Bugarsku.

“Samo 6 posto hrvatskih sportaša koji su u mlađim dobnim kategorijama u vrhu je hrvatskog sporta, ulaze u hrvatske seniorske reprezentacije. Dakle, iako je nesporno riječ o talentima, oni odustaju ili postaju izgubljeni za sport. U Hrvatskoj se ne radi dovoljno s mladima”, smatra Robert Manestar. “Hrvatski treneri premalo rade na koordinaciji, ravnoteži, fleksibilnosti i eksplozivnoj snazi koje se razvijaju od osme do šesnaeste godine. Zato je u nas golem odljev ‘velikih talenata’ koji na kraju postaju ‘mali’ sportaši. U visoko razvijenim zemljama poput Švedske, Norveške, Kanade ili SAD-a taj postotak je dvostruko veći. Akademija želi pomoći mladim hrvatskim sportašima da razvijaju te sposobnosti. Na primjer mladom 14-godišnjem tenisaču tijekom svih 12 mjeseci nudimo teniski teren, trenera, rekete, loptice, odjeću i obuću. On trenira pet sati dnevno, a na raspolaganju su mu kondicijski trener, liječnik, fizioterapeut, nutricionist, dijagnostika, vitamini, automobil, kao i mogućnost korištenja svih dodatnih pomagala, lopti, strunjača, dvorana i slično. Usto, Akademija sufinancira odlaske na turnire, te pronalazi osobne sponzore za svakog sportaša. Osim odrađivanja sponzorskih obveza, sportaši su dužni odrađivati plan i program koji su im postavili njihovi mentori. Ako se obveze ne poštuju, suradnja se raskida”, objašnjava Robert Manestar.

Akademija je tako posrednik između sponzora i sportaša, kreator njihova programa napretka i promotor sportaša i sponzora na javnoj sceni i sportskim natjecanjima. U rad Akademije uključeno je 15-ak vrhunskih stručnjaka, ali Akademija se koristi i radom znalaca izvan Hrvatske. Tenisači mogu otići u kamp Nicka Bollitierija na Floridi ili igrati turnire kod Juana Carlosa Ferrera u Španjolskoj. Primjer dobre suradnje B4 Sport Academy i nacionalnog saveza najbolje je vidljiv kod Tamare Boroš. Iako Hrvatski stolnoteniski savez jako dobro radi svoj posao, zajedničkom suradnjom u 2006., Tamara Boroš prvi put ima fizioterapeuta na svim važnim nastupima u svijetu. Na trening ne ide pješice nego se vozi u golfu V koji joj je omogućio Porsche leasing. “Dobar projekt otvara velika vrata i nije istina da nema novca u Hrvatskoj. Ideju su u samo nekoliko dana podržali Ivan Todorić iz Agrokora i Ivica Sertić iz Jamnice, Heinz Truskaller iz Hypo banke, Uwe Gregorius i Marina Dijaković iz Siemensa, Radovan Abramović iz Allianza. To je dugotrajan put koji će u prvoj fazi trajati 12 godina”, najavio je Robert Manestar.

Uspješni članovi Akademije T

AMARA BOROŠ godinama je najbolja europska stolnotenisačica i osma je na svijetu. Među osam je najpopularnijih sportaša u Aziji. Jedina je stolnotenisačica na svijetu koja je pobijedila sve Kineskinje. Ima 28 godina i još će barem sedam godina biti u europskom i svjetskom vrhu.

INDIRE AKIKI 14-godišnja je tenisačica iz Karlovca. Već u sedmoj godini je igrala svoj prvi finale i ušla u državni masters. Osvojila je mnoge turnire, a trenutačno je treća u Europi u juniorskoj kategoriji.

ROBERT SELIGMAN gimnastičar je iz Osijeka kojem je specijalnost konj s hvataljkama. Na seniorskom Europskom prvenstvu 2005. osvojio je četvrto mjesto, na Univerzijadi u Izmiru zlatno odličje. Na natjecanjima prošle godine pobjeđivao je olimpijske pobjednike i svjetske prvake. Na Svjetskom kupu u Kini u srpnju ove godine osvojio je treće mjesto. Dvadeset mu je godina i prema predviđanjima stručnjaka mogao bi biti veliko otkriće svjetske gimnastike.>email to:Zeljko Rogosic

Vezane vijesti

Video: Hitmejker Robert Ferlin: Neće Thompson u Arenu...

Video: Hitmejker Robert Ferlin: Neće Thompson u Arenu...

Thompsonova skladba "Bojna Čavoglave" inspirirala je HTV-ovog novinara Roberta Ferlina da napiše parodiju naziva "Za Istru pronti". Njegova skladba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika