20.09.2006. / 08:55

Autor: Ana Kirin

TAJLAND

Vojska želi vratiti vlast narodu

"Preuzeli smo vlast", izjavio je general Sonthi u govoru koji je prenosila televizija dan nakon svrgavanja s vlasti premijera Thaksina Shinawatre i potvrdio da je vojska suspendirala ustav, ukinula senat, zastupnički dom, vladu i ustavni sud

General Sonthi Boonyaratglin, vođa državnog udara u Bangkoku, izjavio je u srijedu da je puč bio nužan radi jedinstva Tajlanda i dodao kako vojska nema namjeru vječno ostati na vlasti. "Preuzeli smo vlast", izjavio je general Sonthi u govoru koji je prenosila televizija dan nakon svrgavanja s vlasti premijera Thaksina Shinawatre i potvrdio da je vojska suspendirala ustav, ukinula senat, zastupnički dom, vladu i ustavni sud. "Procijenili smo da je obnašatelj dužnosti premijera izazvao raskol bez presedana u društvu, uzrokovao širenje korupcije, nepotizma i blokadu neovisnih ustanova koje nisu mogle funkcionirati", rekao je Sonthi. Prijelazna je vlada, dodao je, "nekoliko puta uvrijedila kralja. Zato Vijeće (kojim upravlja vojska) mora preuzeti vlast kako bi kontroliralo situaciju, vratilo normalno stanje i što prije stvorilo jedinstvo". Vođa državnog udara naglasio je da "Vijeće nema namjeru vladati nego što prije vratiti vlast narodu."

Tajlandska vojska preuzela je u utorak kontrolu nad Bangkokom i bez ispaljenog metka zauzela zgradu državne televizije, uvela policijski sat i najavila formiranje povjerenstva za reformu ustava. Tenkovi i vojnici okružili su zgradu vlade i državne televizije na kojoj je kasnije pročitan proglas prema kojem su vojska i policija preuzele kontrolu nad Bangkokom i okolnim pokrajinama.

U Tajlandu posljednjih mjeseci traje politička kriza nakon što je tamošnji ustavni sud poništio parlamentarne izbore održane u travnju, a Thaksin odbio odstupiti s dužnosti iako ga se optužuje za korupciju i zloupotrebu položaja. On je multimilijunaš te ga se optužuje da državne interese podređuje vlastitom biznisu. Thaksin, koji se nalazi u New Yorku, otkazao je govor koji je trebao održati u utorak na Općoj skupštini UN-a.

Vezane vijesti

Aung San Suu Kyi slobodno se vratila u domovinu

Aung San Suu Kyi slobodno se vratila u domovinu

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi u nedjelju se bez poteškoća vratila u domovinu iz višednevnog posjeta Tajlandu, prvom njezinu odredištu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika