09.10.2006. / 15:29

Autor: Martina Zeković

BAGHDAD

Nastavljeno suđenje Husseinu

Obrana tvrdi da su napadi na Kurde bili zakoniti obzirom da su mnogi od njih surađivali s iranskim snagama

Saddamu Husseinu je u ponedjeljak nakon dvojedne suspenzije ponovno započelo suđenje za ratni zločin i genocid nad kurdskim stanovništvom 80.-ih godina. Sedmorica branitelja bili su prisutni dok je ključni odvjetnik sa svojim timom nastavio bojkotirati suđenje. Husseinu je već suđeno za ubojstvo 148 šiita u Dujailu 1982., a odluka se još čeka. Na suđenju za slučaj Anfal kada je vlast kasnih 80.-ih ubila preko 100.000 Kurda, svjedočili su brojni kurdski svjedoci. Jedna svjedokinja govorila je iza zastora kako bi očuvala anonimnost. "Znam sudbinu svoje obitelji. Zakopani su živi", izjavila je. Obrana tvrdi da su napadi na Kurde bili zakoniti obzirom da su mnogi od njih surađivali s iranskim snagama.
Posljednje saslušanje završilo je kaotično obzirom da su Hussein i drugooptuženi Hassan al-Majid izbačeni iz sudnice. Navodno je cijeli kaos isceniran kako bi se smirila situacija i dalo vrijeme optuženima da se konzultiraju sa svojim pravnim timom. Obrana trenutno protestira protiv smjene bivšeg glavnog suca Abdullaha al- Amirija koji je navodno bio naklonjen bivšem predsjedniku. Novi sudac Mohammed Oreibi al-Khalifa puno je stroži prema Husseinu te je tijekom stanke suđenja ubijen njegov zet u Baghdadu.

Vezane vijesti

Nova snimka Saddamova tijela na internetu

Na internetu se pojavila nova snimka koja prikazuje tijelo Saddama Husseina na nosilima s ranom oko vrata, objavio je u utorak BBC na svojoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika