06.11.2006. / 17:53

Autor: Ana Kirin

SUĐENJE

Mateković: Hrvoje Petrač nije bio umiješan u otmicu

Ivan Mateković je sudu priznao svoje sudjelovanje u otmici, ali je odbacio tvrdnje tužiteljstva da je organizirao skupinu s kojom je planirao i druge otmice djece bogatih Zagrepčana

U nastavku ponovljenog suđenja Hrvoju Petraču, Ivanu Matekoviću i ostalim optuženima za otmicu sina generala Zagorca, prvookrivljeni Mateković je, kao i ranije Novica Petrač, ustvrdio da poduzetnik Hrvoje Petrač nije bio umješan u zločin. Njegovo ime je u dogovoru s Novicom svojim supočiniteljima spomenuo tek kao potvrdu da je riječ o ozbiljnom poslu, no Hrvoje Petrač o tome nije imao pojma, tvrdi Mateković. On je sudu priznao svoje sudjelovanje u otmici, ali je odbacio tvrdnje tužiteljstva da je organizirao skupinu s kojom je planirao i druge otmice djece bogatih Zagrepčana. "Izričito negiram da sam organizirao bilo kakvu skupinu. To mi nije bilo ni na kraj pameti", kazao je Mateković. Dodao je kako priznaje krivnju za otmicu Tomislava Zagorca, ali ne na način kako je to u optužnici opisao USKOK. Na otmicu sina svog bivšeg poslovnog suradnika odlučio se, kaže, nakon razgovora s ranije osuđenim Novicom Petračem, koji je rekao da od Zagorca treba "iskamčiti milijun ili dva eura" te da to neće ni osjetiti s obzirom "koliko se para nakrao".

Veći dio obrane Mateković je posvetio svom ranijem poslovnom odnosu sa Zagorcem koji je u svim poslovima bio tihi partner, a njegov je udio uvijek glasio na Marija Pleića. Zagorec je navodno Matekovića tražio da u gradske stanove za koje su znali da su prazni useli svoje prijatelje razvojačene branitelje. Zagorec bi ih potom uvrštavao na listu prioriteta za dodjelu gradskih stanova, a nekretnine nakon sređivanja dokumentacije od privremenih stanara jeftino otkupljivao i preprodavao po tržišnoj vrijednosti. Tako se domogao velikog novca, kao i kada je MUP-u prodao dvije tisuće pištolja Glock. "Rekao mi je da je zaradom od tog posla isplatio tvrtku Lovac i još zaradio", kazao je Mateković, a ranije izrečene Zagorčeve tvrdnje da on i njegov brat stoje iza napada na Zagorca u garaži u Petrinjskoj ulici je odbacio.

Sudsko vijeće je prije Matekovićevog saslušanja odbilo zahtijev branitelja Hrvoja Petrača da se iz spisa izbace audio snimke telefonskih razgovora koje je policija tajno snimila u vrijeme otmice. Obrana tvrdi da je policija namjerno izbacila sve razgovore Zagorca s Petračem, a nakon zahtijeva da dostavi sve snimke MUP je odgovorio da je poslao sve što ima. Za nedostatke u snimkama MUP je u današnjem dopisu optužio telefonske operatere, odnosno naveo tehničke nedostatke. Suđenje se nastavlja u srijedu.


Vezane vijesti

Petrač se vraća u zatvor?

Petrač se vraća u zatvor?

Sudac izvršenja kazni zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak će odlučiti hoće li Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika