07.05.2003. / 00:00

Autor: Aleksandar Stajčić

SUĐENJE

DRAGI PILSELU POČELO SUĐENJE U OSIJEKU


U srijedu je na osječkom Općinskom sudu počelo suđenje novinaru i kolumnistu Novog lista Dragi Pilselu. Protiv njega je tridesetak članova osječke HVIDRA-e podiglo privatnu tužbu za kazneno djelo uvrede. Članovi HVIDRA-e osjetili su se uvrijeđenima kada ih je povodom blokade tiskare i spaljivanja nekoliko primjeraka lista “Osječki dom”, Pilsel okarakterizirao kao “skupinu fašističkih vandala iz HVIDRA-e”. Povod prosvjeda udruge bila je najava i objavljivanje popisa imena ratnih vojnih invalida s tog područja u “Osječkom domu”.
Pilsel je u uvodnoj riječi na suđenju rekao kako se ne osjeća krivim i kako bi i danas isto napisao za članove HVIDRA-e koji su sudjelovali u, kako je rekao, nezakonitom sprječavanju distribucije novina. Dodao je i kako je smatrao da kao novinar ima profesionalnu obvezu i građansku dužnost braniti slobodu mišljenja i izražavanja, te da nije članove HVIDRA-e nazvao fašistima, već je njihov postupak ocijenio vandalskim i fašističkim.
Pilselov istup često je prekidan dobacivanjima članova HVIDRA-e, raspravama i sporenjima njegove odvjetnice Dafinke Večerine sa zastupnikom optužbe Draženom Matijevićem.
Optužba je Pilselu postavila 12 pitanja, ali kada je njegova odvjetnica postavila prvo pitanje branjeniku, sudac ga je ocijenio nebitnim i stvari proceduralno neispravnim. Na to je Večerina prosvjedovala zbog, kako je rekla, pristranog suđenja i odustala od daljnjeg postavljanja pitanja. Pilsel je nakon suđenja postupke suca Krešimira Tvrtkovića ocijenio nekorektnim, a atmosferu usporedio s onom na splitskom suđenju za ratne zločine u Lori. Hrvoje Kurtović, predsjednik osječko-baranjske HVIDRA-e novinarima je rekao kako ih je najviše pogodio njima upućen Pilselov izraz “skupina fašističkih vandala”. Dodao je kako oni jesu nacionalisti, ali nisu fašisti. Nova glavna rasprava zakazana je za 8. srpnja kada će se saslušati svi privatni tužitelji.

Vezane vijesti

'Nije vrijeme da se sluša Beograd ili da se tamo ide po savjet'

'Nije vrijeme da se sluša Beograd ili da se tamo ide po savjet'

Predsjednik HVIDRE Josip Đakić izjavio je danas na konferenciji za novinare kako fabricirane srbijanske optužnice protiv hrvatskih branitelja ne mogu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika