16.11.2006. / 10:32

Autor: Marijana Zrinjski

ZDRAV ŽIVOT

Crveno vino zaustavlja starenje

Nakon godinu dana promatranja ustanovilo se da su obje grupe miševa koje su se hranile lošom hranom udebljale, ali su se miševima koji nisu dobivali resveratrol pojavili zdravstveni problemi, odnosno patili su od raznih kardioloških bolesti i dijabetesa, što je pak rezultiralo njihovom ranijom smrću. Miševi koji su uzimali resveratrol živjeli su jednako dugo kao i miševi koji su se zdravo hranili i cijelo vrijeme održavali normalnu tjelesnu težinu. Istraživanje je također pokazalo da su miševi koji su konzumirali resveratrol izgledali zdravije i aktivnije.

Američki molekularni biolog David A. Sinclair otkrio je da supstanca resveratrol koja se nalazi u crvenom vinu usporava starenje, a u procesu starenja drži ljude zdravijima i vitalnijima, izvijestili su vodeći američki mediji poput New York Timesa i Washington Posta.

Kako bi provjerili može li resveratrol produljiti život sisavaca, ekipa stručnjaka na čelu s znanstvenikom A. Sinclairom s fakulteta Harvard, promatrala je grupu miševa. Jednu trećinu miševa hranili su uobičajenom hranom, a drugoj i trećoj skupini davali su visoko kalorične namirnice, s time da su zadnjoj skupini istovremeno davali i doze resveratrola. Nakon godinu dana promatranja ustanovilo se da su obje grupe miševa koje su se hranile lošom hranom udebljale, ali su se miševima koji nisu dobivali resveratrol pojavili zdravstveni problemi, odnosno patili su od raznih kardioloških bolesti i dijabetesa, što je pak rezultiralo njihovom ranijom smrću. Miševi koji su uzimali resveratrol živjeli su jednako dugo kao i miševi koji su se zdravo hranili i cijelo vrijeme održavali normalnu tjelesnu težinu. Istraživanje je također pokazalo da su miševi koji su konzumirali resveratrol izgledali zdravije i aktivnije.

Iako su rezultati pokazali da se nuspojave debljine mogu eliminirati dovoljnim količinama resveratrola, znanstveni su upozorili da ova supstanca za sada ne može postići jednako djelovanje kod ljudi kao kod miševa. Da bi unatoč lošoj prehrani osoba mogla živjeti dugo i zdravo, trebala bi uzimati velike količine resveratrola što znači da bi svakodnevno morala popiti nekoliko litra crvenog vina ili uzimati velike količine tog komercijalnog aditiva, što naravno nije zdravo. Rezultati istraživanja trenutačno su najvažniji za znanstvenike koji tragaju za lijekom koji bi produljio životni vijek ljudi. Za njih je ova studija vrlo bitna jer, kako kažu, svoja istraživanja na lijeku koji bi produžio ljudski život napokon mogu negdje usmjeriti.

Iako su ovim otkrićem otišli korak dalje znanstvenici su ponovo potvrdili tvz. francuski paradoks koji se izrodio iz teze francuskog profesora dr. Sergea Renauda. On je nastupajući na stručnom skupu 1991. godine u Kaliforniji kazao da iako Francuzi jedu masno i neumjereno s puno zasićenih masnoća, ne obolijevaju od bolesti krvožilnog sustava, dok Amerikanci koji veoma paze na prehranu i redovito se znoje u fitness centrima sve više umiru od takvih bolesti. Smatra da je razlog tome što Francuzi cijelog života konzumiraju crno vino. Naime, uz svaki obrok u francuskim restoranima i hotelima servira se i pola litre crnog vina. Prof. Renaud čiji su roditelji živjeli u okolici Bordeauxa, kraja koji je poznat po crnom vinu te doživjeli 90 godinu života, ustvrdio je da vino ne štiti samo od bolesti krvožilnog sustava već i od nekih oblika raka bez obzira radi li se o pušačima ili nepušačima.

Vezane vijesti

Vanzemaljci nisu 'mali zeleni'

Vanzemaljci nisu 'mali zeleni'

Bugarsko američki astrofizičar Dimitar Sasselov tvrdi kako postoji život u svemiru, ali dodaje kako je on drugačije strukture, nego nama poznate pa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika