30.11.2006. / 11:05

Autor: Nacionalova redakcija

AZIL

Slovenac traži politički azil u Hrvatskoj

Slovenski državljanin Anton Judež zatražio je azil od Hrvatske te se nalazi u Prihvatnom centru za tražitelje azila u Kutini.

Slovenski državljanin Anton Judež zatražio je azil od Hrvatske zbog, kako kaže, progona od strane slovenskih dužnosnika zbog svojeg otpora nacionalizmu i ksenofobiji. Trenutno se nalazi u Prihvatnom centru za tražitelje azila u Kutini. Novinar Judež tvrdi da su 1991. godine počeli njegovi prvi sukobi s vlasti, kada je prvom predsjedniku slovenske vlade Alojzu Peterleu rekao da se protivi raspadu Jugoslavije, te je optužio Crkvu da igra značajnu ulogu u tadašnjim zbivanjima oko raspada države.

Nakon toga ga je počela pratiti tajna služba, prestali su mu objavljivati tekstove, a odustao je i od posla u špediciji jer su mu, zbog sve više incidenata na cesti, svaki dan stizali sudski pozivi. Preostalo mu je jedino da ode iz svoje zemlje. ''Hrvatska je dobra zemlja, poznajem je i ne vidim razloga zašto ne bih živio tu. Naravno, kada se u Sloveniji promijeni vlast i nestane ksenofobije, vratit ću se'', istakao je Judež.

Vezane vijesti

U EU-u više od 300 tisuća zahtjeva za azil u 2011.

U EU-u više od 300 tisuća zahtjeva za azil u 2011.

Europska unija dobila je u 2011. godini 301 tisuću zahtjeva za dodjelom azila, što je porast u odnosu na 2010., a Francuska je na prvome mjestu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika