11.12.2006. / 16:36

Autor: Ana Kirin

SLUČAJ PETRAČ

Saslušana posljednja dva svjedoka

Završene riječi obrane i tužiteljstva očekuju se u četvrtak, a o njihovom će trajanju ovisiti hoće li presuda biti objavljena već u petak ili početkom idućeg tjedna

U ponedjeljak na ponovljenom suđenju Hrvoju Petraču, Ivanu Matekoviću i ostaloj četvorici za otmicu sina generala Vladimira Zagorca saslušana posljednja dva svjedoka, braća boksači Boris i Borna Katalinić. Završene riječi obrane i tužiteljstva očekuju se u četvrtak, a o njihovom će trajanju ovisiti hoće li presuda biti objavljena već u petak ili početkom idućeg tjedna.

Na upit suca zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, Boris Katalinić je izjavio da je optužene Ivana i Libera Matekovića posljednji put vidio 19. veljače 2004. na boksačkom treningu, četiri dana prije otmice maloljetnog sina umirovljenog generala Zagorca. Kazao je da su toga dana sva trojica telefonom razgovarali s njegovim bratom koji je nastupao na Europskom boksačkom prvenstvu u Puli.

Borna Katalinić je to potvrdio, rekavši kako ga je Ivan Mateković tješio nakon poraza. Budući je Borna Katalinić počeo pričati ne čekajući pitanja, suca Turudića je zanimalo kako je znao o čemu će biti ispitivan i je li prethodno razgovarao s nekim o onome o čemu treba svjedočiti. Svjedok je odgovorio da ni s kim nije razgovarao te da je očekivao da će biti pitan upravo o onome o čemu je i govorio. Dodao je kako je tijek suđenja isključivo pratio iz medija.

Braću Katalinić je za svjedoke predložio branitelj braće Mateković, odvjetnik Milenko Umičević. Oni su trebali potvrditi obranu Libera Matekovića koji tvrdi da nije sudjelovao u otmici te da je u to vrijeme redovito odlazio na boksačke treninge.

Ponovljeno suđenje za otmicu počelo je krajem rujna ove godine. Prvooptuženi Ivan Ico Mateković priznao je krivnju, dok su se ostala petorica optuženika, među kojima i Hrvoje Petrač, izjasnili da nisu krivi. Odgovornost za otmicu preuzeo je Petračev sin Novica koji je za to nedjelo pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora. Osim za otmicu Zagorčeva sina, Ivan Mateković je optužen i za organiziranje kriminalne skupine koja je planirala otmice djece još nekih bogatih građana. Hrvoja Petrača se tereti da je znao za tu skupinu te je organizirao prvooptuženog da otme sina svog dugogodišnjeg prijatelja Zagorca. Uz njih i Libera Matekovića, na optuženičkoj klupi su i Marinko Gošuljević, Siniša Ježovita i Stevo Smrček.

Vezane vijesti

Petrač se vraća u zatvor?

Petrač se vraća u zatvor?

Sudac izvršenja kazni zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak će odlučiti hoće li Hrvoje Petrač zbog kršenja uvjetnog otpusta, odnosno neodobrenih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika