30.12.2006. / 11:53

 

ZDRAV ŽIVOT

Istraživanje 'Život u Hrvatskoj'

Istraživanje ŽIVOT U HRVATSKOJ je prvo istraživanje gdje se jedna novinska redakcija aktivno uključila u njegovo kreiranje. U skladu sa ciljevima i životnim vrijednostima koje mjesečnik Zdrav život zastupa i promovira osnovni cilj ovog istraživanja je podizanje svijesti o kvaliteti života i zdravlja u Hrvatskoj. Samo svjestan čovjek može učiniti pomak u promišljanju i djelovanju pa je cilj ovog istraživanja da na takve pomake i utječe.

Istraživanje je provedeno u suradnji magazina ZDRAV ŽIVOT i web portala PLIVAZDRAVLJE. Zamišljeno je kao panel istraživanje s naglaskom na pitanjima o zdravlju i kvaliteti života.

Vrijeme i način provedbe

Istraživanje ŽIVOT U HRVATSKOJ provedeno je u periodu od 26. rujna do 31. listopada 2006. pisanim putem i putem interneta. Anketa je objavljena u Zdravom životu od 26.9. u 75.000 primjeraka i u besplatnom tjedniku NEWS od 4. listopada 2006 u 269.000 primjeraka1. U dodatku A možete pronaći grafiku u kojoj je objašnjeno kada i na koji način smo objavili ankete te kada smo slali pozive na sudjelovanje u anketi.

Odaziv

Sudjelovanju u istraživanju se odazvalo ukupno: 2860 građana.

Kako nam i sami postoci pokazuju, postoji razlika u odgovorima između žena i muškaraca.
Kako bismo mogli uspoređivati i zbrajati odgovore po ispitaniku, svakom odgovoru smo pridodali određenu vrijednost (score) iz kojih smo a kraju generirali srednju vrijednost za tu skupinu pitanja. Na primjeru pitanja: U proteklih mjesec dana osjećao sam se DEPRESIVNO, za odgovor stalno dali smo 0 bodova, za odgovor često 25 bodova, ponekad 50 bodova, rijetko 75 bodova i za odgovor nikada 100 bodova. Naravno da smo za pitanje U proteklim mjesec dana osjećao sam se SRETNO, napravili obratno, tj. za odgovor stalno smo dali 100 bodova, a za odgovor nikada 0 bodova.

Prosječna vrijednost na scoru psihičko zdravlje za muškarce iznosi: 50,75 a za žene 48,26. Za utvrđivanje stvarne razlike između muškaraca i žena, proveli smo statistički postupak T-TEST i utvrdili da se muškarci i žene statistički značajno razlikuju u odgovorima o tome kako su se osjećali u proteklih mjesec dana, a razlika je utvrđena na razini rizika od 1% (p je manjiod 0,01).

Sljedeća tabela prikazuje razliku u prosječnim vrijednostima za psihičko zdravlje po spolu i dobi. Grafikon 1.2.1.7.

Vezane vijesti

Vanzemaljci nisu 'mali zeleni'

Vanzemaljci nisu 'mali zeleni'

Bugarsko američki astrofizičar Dimitar Sasselov tvrdi kako postoji život u svemiru, ali dodaje kako je on drugačije strukture, nego nama poznate pa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika