22.01.2007. / 13:10

Autor: Stjepan Marković

KENIJA

Predao se vođa somalijskih islamista

Jedan od vođa somalijskih islamista predao se kenijskim vlastima, objavila je kenijska policija. Šeik Sharif Ahmed, umjereni člana Saveza islamskih sudova, predao se kenijskim vlastima u sjeveroistočnom pograničnom gradu Wajiru. SAD-e i UN zatražili su od somalijske vlade da pokrene proces pomirenja i u vlast uključe umjerene islamiste kako bi se stabilizirala politička situacija.

Islamisti su istjerani uz pomoć etiopske vojske iz glavnog grada Somalije Mogadišua prošli mjesec, te su se povukli u močvarno područje uz granicu s Kenijom. Vlada procjenjuje da se u glavnome gradu u kojemu je proglašeno izvanredno stanje nalazi još 3,500 islmističkih boraca. Najmanje dvije osobe su ubijene u ponedjeljak u okršaju vladinih snaga potpomognutih etiopskom vojskom kada su pokušale uhititi islamske militantne u Mogadišuu. Racije su proveden na sjevernom dijelu Mogadišua nakon napada na konvoj etiopske vojske.

Trenutno se vode pregovori o slanju mirovnih trupa Afričke unije koje bi zamijenile nepopularne Etiopljane koji se namjeravaju povući kroz nekoliko dana. Uz Ugandu koja je najavila slanje najvećeg kontingenta od 8000 vojnika, slanje vojnika najavio je Malavi, no trenutno se vode pregovori o količini koja bi se trebala kretati između 500 i 1000 vojnika. Davies Katsonga, ministar obrane Malavija je rekao da će broj vojnika ovisiti o tome koliko će vojnika poslati druge članice Afričke unije. Južnoafrička republika, Tanzanija i Nigerija trenutno razmišljaju o slanju trupa u Somaliju.

Vezane vijesti

Šebab nudi deset deva za lociranje Obame

Šebab nudi deset deva za lociranje Obame

Somalijski islamistički pokret Šebab narugao se u subotu na račun nagrade koju je raspisao Washington za njihovo uhićenje, obećavši sa svoje strane… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika