25.01.2007. / 14:59

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA - CRNA GORA

Međunarodna arbitraža kao rješenje za granicu na Prevlaci

"Ovo pitanje je od najvišeg državnog interesa za Crnu Goru. Iako je Prevlaka izgubila vojnostrateško značenje, razgraničenje je bitno kao osnova za granicu na otvorenom moru i time kontrolu i korištenje prirodnih bogatstava, koja nisu mala u južnom Jadranu", rekao je Nebojša Vučinić, član nekadašnje Komisije za privremeni režim na Prevlaci

Član komisije koja je u ime Crne Gore sudjelovala u definiranju privremenog režima granice na Prevlaci, profesor međunarodnog prava dr. Nebojša Vučinić, ocijenio je realnom mogućnost da pitanje granice na Prevlaci između Crne Gore i Hrvatske bude rješavano međunarodnom arbitražom. Podgorički dnevni list Republika piše u četvrtak 25. siječnja kako je Vučinić upozorio da službena Podgorica treba inzistirati na potpunoj nadležnosti nad Bokokotorskim zaljevom kao temeljnom polazištu u definiranju konačnog rješenja granice na moru između dvije zemlje. "Ovo pitanje je od najvišeg državnog interesa za Crnu Goru. Iako je Prevlaka izgubila vojnostrateško značenje, razgraničenje je bitno kao osnova za granicu na otvorenom moru i time kontrolu i korištenje prirodnih bogatstava, koja nisu mala u južnom Jadranu", rekao je Vučinić.

Između Hrvatske i Crne Gore trenutno je na snazi Privremeni protokol o Prevlaci iz 2002. godine, kojim Hrvatska ima kopneni dio poluotoka i morski pojas ulaza u Boku od nekih 550 metara, dok je dio akvatorija uz lijevu obalu poluotoka koji gleda prema Boki proglašen "ničijim morem".

Vučinić je smatra da nije nerealno da se to pitanje riješi arbitražom, ukazujući na primjer Francuske i Engleske koje su, iako članica istoga vojno-političkog saveza, sličnu stvar rješavale pred međunarodnim instancama. "Treba prvo pokušati pregovorima. Ako se ne uspije, onda ići pred Međunarodni sud pravde, Međunarodni sud za pravo mora ili sud ad hoc, jer su to sve načini rješavanja", naglasio je Nebojša Vučinić.

Veleposlanik Crne Gore pri OESS-u Vesko Garčević, koji je također bio član nekadašnje Komisije za privremeni režim na Prevlaci, ocijenio je kako je privremeno rješenje imalo pozitivan utjecaj na dalji razvoj odnosa ne samo Hrvatske i Crne Gore, već i u regiji. Prema njegovim riječima, to rješenje je zatvorilo jedno, dugo vremena opterećujuće pitanje između dvije države, otvorilo granice i stvorilo prostor za rješavanje međusobnih sporova putem dijaloga i međusobnog uvažavanja.

Vezane vijesti

Odluka o granici do 2015.

Odluka o granici do 2015.

Pravorijek arbitražnog suda o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu, s obzirom na prošlog tjedna postavljene rokove objema stranama i uobičajenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika