26.01.2007. / 09:18

Autor: Stjepan Marković

ROVINJ

Inspekcija potvrdila zlostavljanja u "Rovinjskome suncu"

Odvjetnica Nevenke Mesić Doris Košta odbacila je optužbe za neuhranjenost i loše higijenske uvjete riječima: "Nitko od te djece ili majki nije neuhranjen, a što se tiče higijenskih uvjeta nitko nije zaražen i nitko nije bolovao ni od jedne bolesti"

nspekcijskim nadzorom nad skloništem za žene, Rovinjskim suncem, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi ustvrdilo je mnoge nepravilnosti u radu među kojima su izgladnjivanje, loši uvjeti stanovanja i gladovanje. Jedna od štićenica optužila je sina predsjednice Upravnog Vijeća skloništa Nevenke Mesić za seksualno uznemiravane. "Ulazio nam je pod tuš i pipao nas. Nekad nas je u odjeći povaljivao u krevet i tražio od nas seks kad djeca nisu kod kuće", rekla je jedna od štičenica, no policija je opovrgla te navode.

Detalje istrage koje je obavila inspektorica Jasenka Hanzeln bi trebali biti objavljeni danas, no navela je neke nepravilnosti, "kroz dom nije, kao što se tvrdi, prošlo tri tisuće žena i djece. Kroz matičnu knjigu provedeno je samo 89 žena". Nesrazmijer brojeva otvara sumnju da je riječ o napuhavanju brojeva kako bi se došlo veće količine novca.

Nevenka Mesić je tvrdila da ministarstvo nije redoviti uplaćivalo novac na njihov račun, te zato nije isplaćivala džeparac štićenicama. Istragom je utvrđeno da je novac na račun stizao redovito, u istom iznosu kao i drugim domovima koji funkcioniraju bez ikakvih problema.

Odvjetnica Nevenke Mesić Doris Košta rekla je da se njena klijentica osjeća jako loše, te je na pomalo čudan način odbacila tvrdnje o nedostatku hrane i lošim higijenskim uvjetima u Domu: "Nitko od te djece ili majki nije neuhranjen, a što se tiče higijenskih uvjeta nitko nije zaražen i nitko nije bolovao ni od jedne bolesti".

Dragutin Kesarica, pomoćnik ministra zdravstva i socijalne skrbi, potvrdio je da hrana u domu je bila neadekvatna, tj. nije zadovoljavala minimalne potrebe. Također je potvrdio da su u domu higijenski uvjeti bili loši, a za zlostavljanja izjavio je: "odgovornost za nezakonito raspolaganje sredstvima doma, odnosno zlostavljanje korisnika, utvrdit će druga nadležna tijela, u skladu sa svojim ovlaštenjima, a navedeni su postupci u tijeku".

Nevenka Mesić navodno je, nakon što se otkrio cijeli slučaj, jednoj štićenici nudila novac kako bi saznala tko je u medije plasirao priču o zlostavljanju, maltretiranju i izgladnjivanju žena u "Rovinjskom suncu". Kako je ranije objavio Vjesnik Mesić je navodno od svih žena u skloništu tražila mobitele kako bi vidjela koja je od njih razgovarala s novinarima Večernjeg lista koji je objavio ispovijest jedne štićenice doma.

Ona je kazala kako hranu i sve ostale potrepštine štićenice kupuju same. Meso i po jednu voćku dobiju jednom na tjedan, dok obično jedu kruh i marmeladu za doručak i večeru, a krumpir, rižu, kelj i kupus za ručak. Tjedno svakoj od njih pripadne jedna rola toalet papira, a u kući se nalazi samo jedan tuš. Štićenica tvrdi i kako ih je Mesić oslovljavala s "kurva", a kad je dobre volje s "koka", te da viče toliko da djeca plaču, a i njen sin je grub s djecom.

Vezane vijesti

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

'Žene su neiskorišteni gospodarski potencijal'

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je izjavio kako će sadašnja vlada pomagati razvoj ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj, jer je, kako je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika