12.02.2007. / 10:31

Autor: Nacionalova redakcija

ZAGREB

ZET nanio višemilijunsku štetu građanima

Proračun ZET-a veći je od proračuna grada Splita koji iznosi oko 800 milijuna kuna

Cijene voznih karata ZET-a u posljednjih 10 godina mijenjale su se četiri puta, a smatra se da je pri tim promjenama cijena u promet vraćano oko milijun nevažećih karata, objavio je Index.hr. Naime, nakon promjene cijene voznih karata, stare karte ZET-a koje ostanu neprodane, više ne vrijede zbog cijene koja je na njima odštampana pa idu na spaljivanje, a o tome se sastavlja zapisnik.

Međutim neke od karata poslane su na preštampavanje nove cijene preko stare i našle se ponovno u prodaji kod vozača. Šteta nastala pri tome mjeri se u višemilijunskim iznosima koje je doista teško izračunati jer su preštampavane cijene na svim vrstama nevažećih karata, bez obzira na zonu za koju karta važi, na tip karte ili njenu cijenu. Ured karata, koji je ključni sektor ZET-a kada je u pitanju distribucija karata, jedini je dio tvrtke koji donosi prihod. Proračun ZET-a veći je od proračuna grada Splita koji iznosi oko 800 milijuna kuna, objavljeno je u tisku, međutim u tako ključnom sektoru tvrtke sve do prije godinu dana sva evidencija vodila pismeno, računala su nabavili tek prije godinu dana. Šef ureda karata Darko Matijević u ZET je došao 1995., a šef ureda postao samo godinu poslije.

U ZET-u su, navodi Index.hr, smišljeno čuvali karte po nekoliko mjeseci ili godina kako bi im prištampavali cijene u povoljnom trenutku i plasirali preko vozača. Po sto karata dnevno zadužuje 1500 vozača, a utržak sa blagajni gdje zadužuju vozači su ubirali iz ureda karata. Taj je posao tek prije nekoliko mjeseci preuzela banka.

Vezane vijesti

"Ne plaćam!"

"Ne plaćam!"

Građanska inicijativa 'Ne plaćam!', započela je borbu protiv plaćanja usluga javnog prijevoza u gradu Zagrebu, koji bi, smatraju, trebao biti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika